SZOKOLAY ZOLTÁN (MDF):

Teljes szövegű keresés

SZOKOLAY ZOLTÁN (MDF):
SZOKOLAY ZOLTÁN (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Pénzügyminiszter Úr! Békés megye egyetlen napilapját, a Békés Megyei Hírlapot egy kft., a tavaly alakult, de csak idén február 11-én bejegyzett, részben külföldi tulajdonú Népújság Kft. adja ki. Állami tulajdonrész a kft.-ben nincs. A lap szerkesztősége és a kiadó egyaránt Békéscsabán, a Munkácsy utca 4. szám alatti irodaháznak minősülő 1847 négyzetméter alapterületű, nagy értékű ingatlanban helyezkedik el. Az ingatlant a kft.-n és a szerkesztőségen kívül más nem használja, illetve – mint interpellációm beadása óta megtudtam – körülbelül 50 négyzetmétert bérel a kft.-től a közszolgálati feladatot teljesítő Magyar Távirati Iroda és engedelmesen fizet bérleti díjat az általunk megszavazott költségvetésből a kft.-nek.
A mellékelt tulajdoni lap tanúsága szerint viszont az ingatlan jelenleg is a magyar állam tulajdonában, és a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának a kezelésében van. Az 1990. évi LXX. törvény a társadalmi szervezeteknek az állami tulajdonú ingatlanokra vonatkozó kezelői jogát tavaly szeptember 10-én megszüntette, és a kezelői joggal az ön tárcáját, közelebbről a Pénzügyminisztérium Zárolt Állami Vagyont Kezelő és Hasznosító Intézményét ruházta fel. Ennek jogutódja a Kincstári Vagyonkezelő Szervezet.
Nincs tudomásom arról, hogy az ingatlanra az említett törvény 2. szakasza alapján az MSZMP ingyenes használati jogot szerzett volna, ha- csak nem tekinthetjük a magántulajdonban lévő Békés Megyei Hírlapot az MSZMP napilapjának, nemcsak szellemiségében, hanem pénzügyi szempontból is. Az esetleges ingyenes használati jog alapján azonban az ingatlan használata még ebben az esetben sem volna átengedhető, továbbpasszolható egy kft.-nek. Békéscsaba belvárosában az irodahelyiségek bérleti díja négyzetméterenként átlagosan évi 6-7 ezer forint. A szóban forgó ingatlan esetében ez legalább évi 5 millió forintot jelentene. Tudom, hogy a költségvetés egészéhez képest ez csekélyke összeg. De ma, az általános szegénység idején minden kósza fillért meg kellene fogni. Ebben, gondolom, egyet tudunk érteni.
Kérdezem tehát pénzügyminiszter urat, hogy az érvényben lévő jogszabályok alapján szándékában áll-e, akár a kft. megalakulásáig visszamenőleges hatállyal, bérleti díjat kivetni, avagy a jogcím nélküli ingatlanhasználót kilakoltatni.
Kérdezem miniszter úrtól, hogy más megyeszékhelyeken más megyei napilapok szerkesztőségének és kiadójának is a magyar állam és a néhai MSZMP ad-e otthont. Úgy tudom, igen.
Kérdezem miniszter úrtól, de kérdezhetném az Állami Számvevőszék elnökétől, avagy a legfőbb ügyész úrtól is, hogy hány egykori szerkesztőségi és kiadóhivatali épülettel számolt el 1989-90-ben az MSZMP, illetve jogutódja, az MSZP, hiszen ha más nem, hát a népszavazás eredménye is kötelezte volna erre. Az épületekre gondolok most és nem a lapokra, kiadóvállalatokra, bár azok privatizációja is megérne még egy misét, ha már a sajtóprivatizációt vizsgáló parlamenti ad hoc bizottság csöndben megszűnt.
Kérdezem, mekkora bevételtől esett és esik el az állam amiatt, hogy egyes magántulajdonban lévő napilapok ingyen használhatják épületeit.
Milyen intézkedéseket kíván tenni a Kormány e nyilvánvaló igazságtalanság megszüntetése és a lapok esélyegyenlőségének biztosítása érdekében? Érdeklődéssel várom miniszter úr válaszát. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem