SZILI SÁNDOR (MSZP):

Teljes szövegű keresés

SZILI SÁNDOR (MSZP):
SZILI SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Ez év februárjában elmondott interpellációmban kifejtettem mindazokat az érveket, amelyek szükségessé tették volna "A munkavállalói részvénytulajdonosi program" törvényjavaslat parlamenti megvitatását.
Elmondtam, a törvényjavaslat 1989 novembere óta már több formában és különböző címmel az illetékes szakminisztériumok elé került. Felhívtam a tisztelt Parlament figyelmét, hogy a kormánypárt programjában is szereplő dolgozói tulajdonforma megvalósításának akadályát nem a szakmai előkészítés hiányában látom, hanem olyan politikai manőverekben, amelyek megpróbálják megakadályozni, hogy a magyar munkavállaló is tulajdonhoz jusson.
A miniszter úr válaszában 1990 novemberétől levezette azt a folyamatot, amelynek eredményeként – idézem a pontos szöveget – "vélhetően az eredeti határidő tartása mellett még március végén a Kormány a Parlament elé tudja hozni, illetőleg be tudja hozni a Parlamentbe a jelölt törvénytervezetet." Eddig az idézet.
Én akkor – megmondom őszintén – abban bíztam, hogy a Parlament nem fogadja el a miniszteri választ, és így lehetőség nyílik arra, hogy a Kormányt rákényszerítsük a törvénytervezet benyújtására. Ám, mint mindig, akkor is jól működött a szavazógépezet, és a 93 MDF-es 20 Kisgazda és a 8 Kereszténydemokrata "igen"-nel szemben kevésnek bizonyult a 45 "nem" szavazat.
Tisztelt Képviselőház! Mivel a februári kormányígéret óta csak annyi történt, hogy a múlt hét szerdáján a sztrájkkal fenyegetőző szakszervezetek nyomásának engedve – újabb idézet a Magyar Nemzet cikkéből – "hosszas fontolgatás után a Kormány képviselője úgy döntött, hogy a Kormánynak továbbítja azt a szakszervezeti igényt, amely a munkavállalói résztulajdonosi program sürgős parlamenti tárgyalását kívánja." Eddig az idézet. Ezért most kérdezem a tisztelt miniszter urat:
1. Mi az oka, hogy a többször átdolgozott, januárban az Érdekegyeztető Tanács által is megvitatott tervezet még mindig nem került a Parlament elé?
2. Szándékában áll-e a Kormánynak, hogy a privatizálandó állami vállalat dolgozói bizonyos feltételek esetén ingyenesen is részvényhez jussanak?
3. Mikor szándékozik a Kormány beváltani választási ígéretét a dolgozói tulajdon vonatkozásában? (Taps az MSZP részéről.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem