BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Teljes szövegű keresés

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A választójogi törvénnyel kapcsolatban már korábban is érkeztek a Belügyminisztériumhoz különböző javaslatok, és a Belügyminisztérium munkatársai foglalkoznak is ezekkel a kérdésekkel. Egyértelmű azonban az az álláspont – és úgy vélem, alig kifogásolható –, hogy választási ciklus közben a választójogi törvény lényeges elemét megváltoztatni törvényhozási úton sem szabad.
Gondolom, egyértelmű és világos, hogy melyek azok a feltételek, amelyek azonosak kell hogy legyenek bármikor, a választásoknál vagy időközi választásoknál előállt mandátummal kapcsolatban.
Amit azonban Tölgyessy Péter úr felvetett, az valóban élő probléma, és úgy vélem, hogy a megoldására meg kell találnunk a módot.
Mindenekelőtt arra utalnék, amit el kell vetnünk. Elhangzott már ugyanis olyan javaslat, amely szerint a választási törvényben előírt 50, illetve 25%-os szavazati arányt kellene módosítani. Törvényességi, más egyéb okokból úgy érzem, hogy erre nem kerülhet sor. Két megoldás azonban kínálkozik.
A kevésbé tetszetőssel kezdeném. Törvénymódosító javaslat útján olyan szabályozást hatályba léptetni, amely szerint időközi választás során egyszer kelljen megismételni kétfordulósan a sikertelen választást és a választási ciklus végéig többször nem. Gondolom, ez kevésbé tetszetős.
A másik megoldás, amelyet sokféle szervezeti racionalitás is alátámaszt, az lehet, hogy évente egyszer meghatározott időpontban pótválasztásra kerül sor, függetlenül attól, hogy a képviselői hely mikor üresedett meg, és két fix napját erre a célra jogszabálymódosítás útján előre kijelölni.
A magam részéről ígérem azt, hogy a Belügyminisztérium a nyár folyamán előzetes konszenzus reményében is elkészíti módosító javaslatát, a Kormány elé terjeszti és én bízom abban, hogyha előzetes megállapodások ezt alátámasztják, akkor erre vonatkozó, és egyszerű, és a választási törvény lényegét nem érintő, de állandóan ismétlődő sikertelen választások kellemetlen állapotát elkerülendő, törvénymódosításra szeptember hónapban javaslatot teszek a tisztelt Háznak. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem