PETŐ IVÁN, DR. (SZDSZ):

Teljes szövegű keresés

PETŐ IVÁN, DR. (SZDSZ):
PETŐ IVÁN, DR. (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Először is egy formai észrevétel. Nem szokás a Parlamentben sajtóhírekre reflektálni, és nem lenne jó, ha ez rendszer lenne. A Demokrata Fórumnak, illetve Salamon képviselő úrnak bőségesen lenne lehetősége egy másik sajtótájékoztatón saját álláspontját ismertetni. Tulajdonképpen itt abba is hagyhatnám, de megköszönöm Salamon úrnak, hogy megmagyarázta nekünk, hogyan kell ennek a törvénynek a jelentőségét értelmeznünk. Egészen másként látom most már, hogy a tízperces kommentárját meghallgattam, mint láttam csütörtökön, illetve pénteken…
Ami azonban az érdemi állítását illeti, azt kell mondanom, csak megismételni tudom, amit ő mondott az én sajtótájékoztatómra: én is hangulatkeltő elferdítéseknek voltam fültanúja. Ti. a miniszter urat képviselő államtitkár úr a fővárosi főpolgármester és a polgármesterek közötti megállapodásnak mindig csak azokat a pontjait emlegette, ahol egyetértett a megállapodással; azoknál a pontoknál, ahol nem értett egyet, ott elfelejtette mondani, hogy most pedig a megállapodással szemben ezt és ezt javasolja a Kormány. Ez az egyik észrevételem.
A másik észrevételem: Salamon úr elfelejtette megemlíteni, a mi fő kifogásunk – a sajtótájékoztatón ez elhangzott, a sajtóban megjelent – az volt, hogy ebből a törvényből kiemelődött a vagyonkérdés, ami ennek a törvénynek alapvető ügye volt, és ebben látunk politikai megfontolást, nem általában a törvény egészében. Más ízlésről tanúskodik a törvény egésze, mint a mi ízlésünk, de a vagyoni kérdésben politikai megfontolást látunk, ezt el is mondtuk a sajtóértekezleten, sőt, itt a Parlamentben is, miszerint a vagyon ügyét mi úgy látjuk, hogy a kárpótlás ügyével, az egyházi vagyonnal kívánja a Kormány, a kormánypártok összekötni, és ez nem használ az önkormányzatoknak általában és nem használ a fővárosnak általában.
Azt gondolom – röviden összefoglalva, miután a két percet elértem –, hogy nem szerencsés sajtóügyeket idehozni, sajtónyilatkozatokban a sajtó kommentárját az érintett párt véleményével összekeverni, nem szerencsés – hogy is mondjam csak, ahogy Salamon úr mondta – hangulatkeltő elferdítésekkel félrevezetni részben a közönséget, részben a parlamenti képviselőket.
A törvény ennek ellenére nem jó, természetesen, és ezt mindannyian tudjuk. És feltehetően Salamon úr is tudja, megnézhette, hogy valamennyi ellenzéki párt e törvény ellen szavazott. Az más kérdés, hogy a jelenlevők aránya miatt alakult úgy a dolog, ahogy alakult. Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem