ELNÖK (Szabad György)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Bejelentem, hogy Kormányunk kivételes és sürgős eljárást kérve benyújtotta a Magyar Köztársaság Kormánya és Románia kormánya között a "Nyitott Égbolt"-rendszer létrehozásáról 1991. május hó 11. napján aláírt megállapodás megerősítésére irányuló országgyűlési határozati javaslatát.
Kormányunk, ugyancsak kivételes és sürgős eljárást kérve benyújtotta a Magyar Köztársaság 1991. évi állami költségvetéséről és az államháztartás vitelének 1991. évi szabályairól szóló 1990. évi CIV. törvény módosításáról rendelkező törvényjavaslatát, valamint az alacsony nyugdíjban részesülők, továbbá a gyermekes családok kiegészítő támogatásáról rendelkező törvényjavaslatát.
Az előterjesztéseket az ülést megelőzően kapták kézhez képviselőtársaim. Így a kivételes és sürgős eljárás kérdésében a holnapi ülésnapunk kezdetén tudunk határozni.
Felhívom azonban a figyelmet, s nem utolsósorban Kormányunk jelenlévő tisztelt képviselőinek a figyelmét arra a körülményre, hogy amennyiben Kormányunk fenntartja kérését a kivételes és sürgős eljárással történő lebonyolításra, a módosító javaslatok határideje értelemszerűen augusztus 21-én kezdődik és augusztus 29-éig tart. Amennyiben a benyújtás végleges formája sürgős eljárást kérő lesz csupán, úgy a határozat korábban születhet meg, mintha fenntartja a kivételes eljárás kérését. Kérem ezért Kormányunk tisztelt képviselőit, hogy a holnapi ülés kezdetéig egyértelmű tájékoztatást e tekintetben az Országgyűlés vezetésének szíveskedjék nyújtani.
Tisztelt Országgyűlés! Bejelentem, hogy Kormányunk ugyancsak benyújtotta az Állami Vagyonügynökség működéséről szóló beszámolóját. Ennek tárgyalására az 1990. évi költségvetés végrehajtásával foglalkozó zárszámadási törvényjavaslattal együtt kerül sor.
Tisztelt Országgyűlés! Tájékoztatom képviselőtársaimat, hogy 12 képviselőtársunk a Házszabály 16. §-ának (3) bekezdésére hivatkozva bejelentette, hogy megalakította az úgynevezett monopoly-képviselőcsoportot. A képviselőcsoport céljának a képviselői tevékenységgel összefüggésben a monopóliumok indokoltságának felülvizsgálatát és a szükséges jogalkotás kezdeményezését jelölték meg.
Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy ismertessem mai ülésnapunk várható programját.
Mindenekelőtt a Varsóban 1955. május 14-én aláírt úgynevezett Barátsági, Együttműködési és Kölcsönös Segítségnyújtási Szerződés, valamint az annak érvényessége meghosszabbításáról Varsóban 1985. április 26-án aláírt jegyzőkönyv hatályának megszüntetését rögzítő okmány megerősítéséről szóló országgyűlési határozati javaslat megtárgyalásával kezdjük mai ülésnapunkat. Ezután – és ez az írásos előterjesztéstől eltérő mozzanat – egyórás szünet következik, hogy azok a bizottságok is befejezhessék előkészítő munkájukat, amelyeket a tárgyalás bonyolultsága vagy az előző megállapítottól eltérő tárgyalási idejük folytán az előkészítésre még nem találtak alkalmat. Valószínű, hogy mindezek nyomán a munkavállalók érdekképviseleti tagdíjfizetés önkéntességéről szóló törvényjavaslat részletes vitája következik, és ha a feltételek adottak lesznek, úgy határozathozatalra is sor kerülhet. Reményeink szerint ezt követi az állami szakszervezeti vagyon szétválasztásáról és a szabad szakszervezeti vagyon szétválasztásáról és a szabad szakszervezeti szervezkedést biztosító vagyoni feltételek megteremtéséről szóló törvényjavaslat részletes vitája. Majd a társadalombiztosítási ellátások és a családi pótlék évközi emelésének lehetőségeivel foglalkozó országgyűlési határozati javaslat részletes vitájára és kapcsolódóan határozathozatalra kerülhet sor. Végül lehetőség nyílik a szerencsejáték szervezéséről szóló törvényjavaslat részletes vitájára és annak lezárására.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem