MATYI LÁSZLÓ, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

MATYI LÁSZLÓ, DR. (SZDSZ)
MATYI LÁSZLÓ, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tárgyilagosan csak egy-két pontra szeretnék reagálni. Első a Vastagh Pál által említett nemzetközi tapasztalatok. Chile és Görögország esetében arról volt szó, hogy a demokrácia átment diktatúrába és a diktatórikus állam avatkozott be bizonyos ügyekbe. Magyarországon a helyzet pont fordított, diktatúrából alakulunk át demokráciává.
Valószínűleg véletlen, de pont a héten tartózkodott Magyarországon az ILO, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatója, akit a sajtótájékoztatón erről a törvényről megkérdeztek. Ezen a sajtótájékoztatón ő nem emelt kifogást ezen törvény ellen, sőt az is elhangzott, hogy a Parlamentnek nemcsak joga, hanem kötelessége beavatkozni, amennyiben az érdekeltek nem tudnak megállapodni.
Harmadik dolog a funkcionáriusok száma. Kósáné Kovács Magda képviselőtársam csak az MSZOSZ-ban lévő funkcionáriusokat említette meg. Valószínűleg nem véletlenül felejtette el az ágazati szakszervezetekben meghúzódó funkcionáriusokat. Valószínűleg azt sem véletlenül felejtette el, hogy végül is ezeknek a számoknak az igazi összemérése azon alapulhat, hogy az adott munkavállalóra hány funkcionárius jut, és hogy azok milyen hatékonyan képviselik.
Negyedik pont, amiről utoljára beszélni szeretnék, az a nagy tévedés, amit a pénz és egyéb ingóságok vonatkozásában említenek. Ez a törvényjavaslat elidegenítési és terhelési tilalmat kizárólag az ingatlanvagyonra jegyez be, elidegenítési tilalmat pedig csakis a vállalkozásba bevitt üzletrészben jelent be. Tehát ez a törvényjavaslat nem érinti a pénzeszközöket, nem érinti az ingóvagyont, egyáltalán nem érinti a szakszervezetek folyamatos működéséhez szükséges eszközöket. Ezeket az ingatlanvagyonokat sem elvonja a jelenleg használótól, egyedül egy dolgot akadályoz meg, hogy eladják; illetve ezeket megterheljék. Teljesen alaptalan tehát az az ebben a Házban nagyon sűrűn elhangzó vád, hogy ez a törvényjavaslat a szakszervezetek működését akadályozza. Ez a törvényjavaslat nem mást céloz, mint a jelenleg meglévő vagyonnak az egyben tartását, pont azért, hogy ez kizárólag a munkavállalók érdekeit képviselje. Erről a vagyonról kizárólag a munkavállalók jogosultak dönteni és ez a döntés szabad választás útján lesz szándékaink szerint. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem