PUSZTAI ERZSÉBET, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

PUSZTAI ERZSÉBET, DR. (MDF)
PUSZTAI ERZSÉBET, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy nagyon lényeges kérdésre szeretném felhívni képviselőtársaim figyelmét, amire majd a szavazásnál figyeljenek.
A mostani intézkedésünk, miszerint a 91-ben nyugdíjba ment nyugdíjasoknak egy 10%-os emelést adunk augusztus elsejétől, természetesen nem elegendő ahhoz, hogy a különbséget, ami a decemberben és a január után nyugdíjba mentek között előállt, kiegyenlítse. Rendkívül fontos azonban, éppen abból a szempontból, hogy ez beépül az illetők nyugdíjába, és ezt a nagy lépcsőzetes különbséget, ami létrejött a decemberi és az ez utáni nyugdíjasok között, a fokozatos csökkenő mértékkel kiegyenlíti. Ez egy rendkívül lényeges dolog, mert a jövő évi emelésnél ezeknek az embereknek természetesen a százalék alapján fogják számítani a nyugdíját.
Az a különbség azonban nem olyan nagy, mint amilyennek százalékosan látszik, hiszen azoknak az embereknek, akik idén mentek nyugdíjba, már magasabb jövedelem és más időbeszámítás alapján számolták ki a nyugdíját. Ebből következik, hogy eleve magasabb alapnyugdíjról indulnak. De az intézkedést mindenféleképpen – mi úgy véljük, a szociális bizottság – meg kell hoznunk ahhoz, hogy a jövő januári, soron következő nyugdíjemelésnél, nyugdíjintézkedésnél már egy kiegyenlített helyzet jöjjön létre.
Tudniuk kell, hogy januárban is és azóta is, minden egyes nyugdíjjal kapcsolatos tárgyalásunknál minden alkalommal rendkívül nehéz helyzet elé kerülünk. Annyira ellentmondásos, olyan sok feszültséget tartalmaz a magyar nyugdíjrendszer, amit semmiféle szép ideológiai megfontolással és semmiféle szép százalékolással nem lehet megoldani egyik napról a másikra. Ha a jelenlegi nyugdíjakat próbáljuk meg akármilyen bérkövető mechanizmussal százalékosan emelni, konzerválni fogjuk az elmúlt harminc év alatt kialakult egyensúlytalanságot. Arra pedig, én úgy tudom, ennek az országnak, de másoknak sincs pénze, hogy egy lépésben kiegyenlítse ezeket a különbségeket.
Tehát igenis van abban némi demagógia, amikor azt mondjuk, hogy holnaptól kezdve kiegyenlítjük és követővé tesszük a nyugdíjakat. Sok 10 milliárd forint kellene csak arra, hogy a 20 éve nyugdíjba mentek nyugdíjánál elérjük azt a mértékű értékállóságát, amit az öt évvel ezelőtt nyugdíjba menteknél még biztosítani lehet.Ez a nyugdíjrendszer sokkal súlyosabb, zavarosabb helyzetben van annál, mintsem egy-két látványos százalékolással eredményt érhetnénk el. A mi bizottságunk – ahol sajnos Palotás képviselőtársam még egyetlen egyszer sem jelent meg, amikor ilyen témát tárgyaltunk – órákon és napokon keresztül töri a fejét azon, hogy hogyan oldja meg. Sajnos túl bonyolult ez az egész, és tudomásom szerint ez az ország nincs abban az anyagi helyzetben, hogy máról holnapra látványos intézkedéseket hozzon. Egyet lehetne tenni, a kinnlévőségeket behajtani és a jövedelmeket bizonyos rétegeknél kevésbé eltitkolni. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem