FRAJNA IMRE (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

FRAJNA IMRE (FIDESZ)
FRAJNA IMRE (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Úgy veszem észre, hogy a vita egy kicsit más mederbe terelődött, mint amiről valóban beszélünk. Hosszabb ideje már a vállalkozók adófizetési készségéről folyik a vita, nem pedig azokról, akikről ez a beterjesztett határozati javaslat szól. Éppen ezért szeretnék egy kicsit visszatérni a beterjesztett határozati javaslathoz és a módosító indítványomhoz.
A szociális bizottság és a Kormány, valamint a költségvetési bizottság többsége között egy vitás pont van ebben a határozati javaslatban, amely arról szól, hogy az ebben az évben nyugdíjba ment nyugdíjasoknak adjunk-e valamilyen minimális nyugdíjemelést. Úgy gondoljuk, hogy az év végén – ez a törvényhozási hajsza miatt már átcsúszott ennek az évnek az elejére –, amikor azt a döntést hozta a Parlament, hogy a beharangozott nagy mértékű áremelésekre való tekintettel egy összegben próbálja kifieztni a rendelkezésére álló keretet, rossz döntést hozott. Nem tartalékolt azokra az emberekre, akiket az áremelések ugyanúgy érintenek, mint azokat, akik az év elején nyugdíjasok voltak.
Úgy érezzük, hogy ezeknek az embereknek méltányossági szempontból egy minimális kompenzáció jár. Ez néhány száz millió forint, nem lépi túl a költségvetésben erre előirányzott összeget. Szó sincs valamilyen új juttatásról. A Parlamentnek pusztán arról kellene döntenie, hogy helyben hagyja-e azt a döntését, amelyet februárban hozott, hogy mennyi pénzt irányoz elő a nyugdíjak emelésére a társadalombiztosításról szóló törvényben, és odaadja-e ezt most a nyugdíjasoknak, méghozzá olyan mértékben, ahogyan ezek az emberek nyugdíjba mennek. Akik decemberben mennek nyugdíjba, azoknak a nyugdíját értelemszerűen igen kis mértékben érintik az egy évi áremelések, és igen nagy mértékben érintik az év közben esetleg létrejövő béremelések, de ennek ellenére úgyis kompenzációra jogosult már a nyugdíjban töltött időre való tekintettel. Erről nem feledkezhetünk meg.
Fekete Gyula képviselőtársam igen sok szempontot felsorolt, amelynek alapján ezek az emberek kedvezőbb nyugdíjszámításban részesülnek, mint azok az emberek, akik korábban mentek nyugdíjba. Ebben igaza is volt. Ez indokolja többek között a rendelkezésre álló szűkös pénzkereteken kívül azt, hogy a kompenzáció szerény, sokkal szerényebb, mint az év elején kiosztott pénzemelés mértéke, de úgy gondoljuk, hogy ezt a szerény kompenzációt, miután a kedvezményezett előnyök meg sem közelítik azt az összeget, amekkora emelést kaptak ezek az előtte nyugdíjba menő emberek, illetve amekkora az áremelkedés mértéke, és az áremelkedés várható mértéke.
Ezért kérem a Házat, hogy tegye meg azt, hogy a törvényben megszavazott összeget ossza ki a nyugdíjasok között. Semmiféle pluszjuttatásról nincs szó. A törvény rendelkezik erről a pénzről. Akkor az év végén, a társadalombiztosítás mérlegének az összesítésekor valóban vitát lehet folytatni arról, hogy ki milyen adófizetési morállal okozta esetleg a társadalombiztosítás hiányát.
A FIDESZ frakciója támogatni fogja a javaslatnak mind az A, mind a B variációját. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem