GYURKÓ JÁNOS, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

GYURKÓ JÁNOS, DR. (MDF)
GYURKÓ JÁNOS, DR. (MDF) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nem gondolhatom, hogy mindenkinek a kezében ott van az 1419-es számú önálló indítványom, mert a tisztelt Házat elborító papírtengerben egy lap könnyen eltűnik. Éppen ezért röviden ismertetném a lényegét.
A határozati része az mindössze egy mondat, amelyben felkérjük a Kormányt, hogy a fokozottan védett erdőterületeken tiltsa meg ideiglenesen a tarvágásokat. Hogy mit jelent ez, ezt szeretném egy példával érzékeltetni. De előbb elmondanám, hogy a hazai erdőterületeknek mindössze 4%-ára terjedne ki ez a moratórium, 96%-on nem zavarná meg a jelenleg ott folyó erdőgazdálkodást. Aránylag kis hatóköre ellenére ez a moratórium természetvédelmi szempontból igen fontos. Az ökológiai felfogás szerint az erdő nem a fák csoportos élőhelye, de nem is nyersanyaglelőhely vagy fagyár, ahogy sokan tekintik, hanem egy komplett önfenntartó ökoszisztéma, amelyben minden elemnek, minden élőlénynek fontos szerepe van a mikrobáktól a nagyvadakig. Ezt tekintve az erdő talán egy jól működő nagyvároshoz hasonlítható szinte, azzal a különbséggel, hogy ellentétben a nagyvárossal, az erdő semmilyen kárt nem okoz más élő rendszereknek. A tarvágás, amit szeretnék ideiglenesen betiltatni, olyan, mint hogyha szőnyegbombázással egy nagyvárost porig lerombolnának, ami után természetesen évtizedekig tartó rekonstrukciónak kell következnie.
A fokozottan védett erdők elsődleges természetvédelmi rendeltetése még nem érvényesül mindenütt. Tavaly a második félévben is, korábban is elszomorító híreket kaptunk. A természetvédőket felháborította a két nagy kiterjedésű tarvágás a bükki Nemzeti Park területén, Szilvásvárad és Tarkő térségében, de hasonló híreket kaptunk a Mecsekből és a Mátrából is. Tudom, hogy a nehéz gazdasági helyzet sújtja az erdőgazdálkodással foglalkozókat is, viszont nem mindig a leghelyesebb úton-módon próbálnak a gazdasági szorításból kiszabadulni.
Megkönnyíti ezeket a próbálkozásokat az is, hogy a letűnt szocialista rendszerben a természetvédelmi hatóság is részben diszfunkcionálisan működött, azaz eltűrt olyan tevékenységeket, amelyek ellentétesek voltak a természetvédelmi érdekekkel, illetve a természetvédelem érdekeivel ellentétes engedélyeket is kiadott. És ezek közül egynémelyik ma is érvényben van még, sajnos.
Ma hazánk területén körülbelül 18%-ban található erdő. De ezeknek nagy része sajnos nem igazi erdő, hanem inkább csak ültetvénynek nevezhetnénk, mert az eredeti élővilágnak az összetettségét nem őrzi meg. Az erdők kialakulásához hosszabb idő kell a telepítés után. Az eredeti komplex élővilágot a fokozottan védett erdőterületeink őrzik meg, amelyekre vonatkozna ez a moratórium. Ha meg akarjuk őrizni az ökológiai örökségnek a maradékát legalább a jövendő nemzedékeknek, akkor foglalkoznunk kell ezzel a röviden megtárgyalható indítvánnyal. Köszönöm szépen. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem