PREPELICZAY ISTVÁN (FKgP)

Teljes szövegű keresés

PREPELICZAY ISTVÁN (FKgP)
PREPELICZAY ISTVÁN (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Társaim! A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliség ellátásáról szóló törvényjavaslat egy rendkívül összetett társadalompolitikai és közvetett hatásában a nemzetgazdaság szintjén is ható gazdaságpolitikai kérdéskört ölel fel. Az általános rendelkezések túlzott mértékben a munkanélküliek ellátásának a fogalomkörébe helyezik a fő elveket.
Összetett kérdéskörről lévén szó, helyesebb lenne a munkanélküliek ellátása helyett a munkanélküliség kezelését megfogalmazni, mivel a törvényjavaslatnak ez a valódi célja. A foglalkoztatást elősegítő támogatások direkt és indirekt elemeket és megoldási módokat fogalmaznak meg. Mindannyian ismerjük azt az általános helyzetet, amelyet az újrakezdési kölcsön eredményezett. A konstrukció nem vagy nagyon minimálisan működött célirányosan. Rendkívül nagy a vállalkozásra felvett, de ellentétes célra felhasznált kölcsönök aránya. A folyósított kölcsönök tőkeösszege mintegy 60 %-ában már biztos, hogy nem tér vissza a bankokba. Becslésem szerint ez legalább 3 milliárd forintot jelent. Ezzel a megoldással az a törvény is számol. Ezt érdemes lenne felülvizsgálni.
Korunk dekonjunkturális tényezője a magyar gazdaságban továbbra is ható monopolisztikus tényező, valamint a restriktív hitelpolitika egyidejű hatása közepette remél csodát a törvénytervezet az utcára kerülő tanácstalan tömegtől. Ugyanakkor racionalitást feltételez a magas kamatok mellett begyűjtött betétektől, a nagy áldozatok árán felvett külföldi és belföldi hiteltöbblettel finanszírozott ilyen irányú kihelyezésektől. Ez közvetve inflációs hatású.
A törvényjavaslat és mellékletei – nagyon helyesen – azt fogalmazzák meg, hogy a munkával átmenetileg nem rendelkezőket, azaz a munkanélkülieket a vállalkozások felé kell orientálni. Ugyanakkor a törvénytervezetből nem tűnik ki, hogy a többségükben tőkehiánnyal küszködő munkanélküliekből milyen biztosítékrendszerek nyomán válik olyan vállalkozó, aki a jelenlegi helyzetben talpon marad, következésképpen nem lesz ismét állásnélküli.
Tisztelettel felkérem tehát képviselő társaimat, hogy a módosító indítványok beterjesztésekor és elbírálásakor szenteljenek különös figyelmet annak, hogy olyan megnyugtató rendezést érhessünk el ebben a tárgykörben, amely a jelenlegi helyzet racionális elemzésén alapul, és a kibontakozást, a szociális piacgazdaság megvalósulásának a gyakorlatát biztosítja. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem