MIKLÓS ÁRPÁD (MDF)

Teljes szövegű keresés

MIKLÓS ÁRPÁD (MDF)
MIKLÓS ÁRPÁD (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Miután az Országgyűlés nagy lelkiismeret-furdalás közepette megszavazta az 1991-es év állami költségvetését, ami mérhetetlenül nagy terhet rótt a sokat becsapott magyar nép vállára, úgy érzem, érdemes elgondolkodni azon, hogy a beterjesztett törvényjavaslatok hogy befolyásolják a lakosság véleményét.
Engedjenek meg egy kis kitérőt – ígérem, nem leszek hosszú. Ismerve a jelenlegi helyzetben a népnek a hangulatát, úgy érzem, mindenképpen el kell ezt mondanom.
Örültem annak, hogy a költségvetés tárgyalása után az egyik legjobban sújtott rétegnek a helyzetével, a nyugdíjasok helyzetével foglalkoztunk. Nem szabad azonban elfeledkeznünk a hasonlóan nehéz helyzetben élő pályakezdők – vagy mondjam úgy: bérből és fizetésből élők – helyzetéről sem. Sokan közülük albérletben tengődnek, mindenféle egzisztencia nélkül, és hiába dolgoznak becsületesen, a kapott fizetés nagy részüknél kevesebb, mint a nemrég emelt nyugdíjak átlaga. Nagyon sok fiatal családot ismerek, amelyeket a kisnyugdíjas szülők támogatnak azért, hogy egyáltalán meg tudjanak élni. Nemcsak humanitárius okok miatt nem szabad elfeledkezni erről a rétegről, hanem azért sem, mert az ország szekerét a szakadékból ők fogják kihúzni.
Én bízom a magyar nemzet élniakarásában, hisz a több mint ezeréves történelmünk folyamán népünk többször bebizonyította, hogy nehezebb helyzetből is talpra tud állni. De ehhez az kell, a lakosság érezze, hogy a szabad választások által a Parlamentbe juttatott képviselői igazságos törvényeket hoznak: a bűnösöket megbünteti, akik pedig tenni akarnak, azokat anyagi és erkölcsi elismerésben részesíti. Ezért nem tudom elképzelni azt, hogy hosszú ideig várasson magára az a törvényjavaslat, amit a múlt héten kaptunk kézhez, ami az érdemtelenül magas nyugdíjak felülvizsgálásáról szól.
Nem nézhetjük tétlenül, hogy azok az emberek, akik túlbuzgó módon kiszolgálták a megszállókat, és ezért, ennek jutalmaként magas nyugdíjra tettek szert, továbbra is zavartalanul élvezhessék ezt a magas nyugdíjat.
A Nagy Imre-perben halálra ítélt Szilágyi József még az '56-os forradalom előtt mondta a következőket, az egyik pártgyűlésen. Van egy sofőr barátom, aki véletlenül a rábízott teherautó rakományát az árokba döntötte – ezért börtönbüntetést kapott. Kérdezem: mit érdemelnek azok, akik az ország szekerét döntötték az árokba. Most én is ezt kérdezem, kedves képviselőtársaim. A felelősségrevonást nem kerülhetjük el. A Parlament elé kell terjeszteni, és akkor vagy törvény lesz belőle, vagy ha nem, akkor lássa meg a közvélemény, hogy kik akarják eltussolni ezt a problémát. Egy válságban lévő országnak a válságnak megfelelően kell kezelni a felduzzasztott apparátusait, gondolok a felduzzasztott minisztériumi apparátusra. Nem tűrhető az sem el (az SZDSZ padsoraiban taps) hogy veszteséges vállalatok vezetői magas prémiumot tegyenek zsebre, miközben az éhbérnek való fizetést alig tudják odaadni a dolgozóiknak. (Az ellenzék padsoraiból taps.) A munkanélküliség kérdését is a válságnak megfelelően kell kezelni. Az önhibáján kívül munkanélkülivé vált embereknek természetesen biztosítani kell azt az összeget, amiből alapszinten el tudja tartani önmagát és a családját, de semmiképpen sem összekeverni az önhibájukon munkanélkülivé vált embereket a munkakerülőkkel. (Taps a bal oldalon.) Sajnos ilyen helyzetben nem lehet arra a pénze az országnak, hogy az ilyen embereket támogassa. Azt sem tudom támogatni, hogy oly nagy teherrel vállukon lévő dolgozók munkabéréből vonjanak el azért, hogy a munkanélkülieket támogassák. A hiányzó összeget ki lehetne pótolni az érdemtelenül kapott magas nyugdíjaknak az elvonásából. Remélem, hogy az MDF és a Kormány is a legközelebbi évi költségvetésnél rájön arra, hogy az oktatás valóban stratégiai ágazat és az oktatásra költött pénzösszeggel a munkanélkülieket is támogatja hosszú távon, mert tudvalevő, hogy aki megfelelő képzettségben részesült, ha még munkanélkülivé válik is, akkor is sokkal hamarabb tud munkát szeretzni, mert sokkal könnyebben átképezhető. Köszönöm a figyelmet és kérem a szavazásnál ezeket figyelembe venni. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem