SIPOS IMRE, DR. (FKgP)

Teljes szövegű keresés

SIPOS IMRE, DR. (FKgP)
SIPOS IMRE, DR. (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Nagyon röviden az 1111-es számon megjelent módosító javaslatomat szeretném a tisztelt Ház figyelmébe ajánlani, amely egy olyan réteg gondjait próbálja enyhíteni, akik a főiskolákon és az egyetemeken tanulnak. Tudvalevő, ismeretes a képviselőtársaim előtt is az egyetemi és felsőoktatásnak a jelenlegi helyzete, az ott tanulók anyagi lehetőségei és az anyagi vonzata ennek a kérdésnek. Tudvalevő, hogy az egyetemeken, főiskolákon tanuló ifjúság képezi jövő társadalmunknak értelmiségi bázisát, és ennek a rétegnek igen nagy gondjai vannak: ezt mutatták a közelmúltban lezajlott, főiskolán és egyetemen tanulók tüntetései. Hozzátéve, hogy az egyetemi, főiskolai tanulóifjúság nagy része nem a lakóhelyén, hanem a lakóhelyétől távol végzi a tanulmányait, ott lakik, és a diákotthoni elhelyezés szűkös volta miatt nagyon sok esetben albérletben kényszerül lakni.
Én úgy gondolom, hogy az általuk igényelt és kapott, felhasznált ösztöndíj korántsem elegendő egy-egy hónapban az ő tanulmányaik nyugodt feltételek között való folytatásához, éppen ezért rászorulnak a szülői támogatásra. Jóllehet felvetődik, hogy vannak olyanok, akik szülői háttér által biztosítva a tanulmányi helyükre autóval érkeznek, de azt hiszem, hogy ez a kisebb létszám. Utalnék arra, hogy a választókerületemben, a nagyatádi választókerületben, környezetemben nagyon sok személyes ismerősöm van. Ismerem a vidéki, főiskolákon, egyetemeken tanuló ifjúság anyagi körülményeit, ezért mindenképpen indokolt lenne – mint ahogy módosító javaslatomban szerepel – az 50% családi pótlék szülőknek való térítése. Ezzel hozzá tudnánk járulni az egyetemisták, főiskolások anyagi gondjainak enyhítéséhez.
Egy másik módosító indítványt adott be 1365-ös számon Mihály Zoltán képviselőtársam, az egy kissé drasztikusabb az enyémnél. Amennyiben az Országgyűlés az ő módosító javaslatát elfogadja, akkor én az enyémtől elállok. Ellenkező esetben fenntartom a módosító javaslatomat, és kérem képviselőtársaimat, vegyék tekintetbe és támogassák. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem