KÁDÁR PÉTER (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

KÁDÁR PÉTER (SZDSZ)
KÁDÁR PÉTER (SZDSZ) Köszönöm Elnök Úr! Tisztelt Ház! Már az általános vitában kitértem arra a kérdésre, hogy miért van szükség az egyházak támogatására valamilyen formában, általánosan. Most a konkrét módosító indítványomat szeretném megtámogatni néhány érvvel, tekintettel azokra az ellenérvekre is, amelyek a bizottsági vitában elhangzottak.
Előbb hadd adjak három ellenérvre cáfolatot. Többnyire azok az ellenérvek merültek fel, hogy az egyházak egyébként is kapnak támogatást közvetlenül a költségvetésből; hogy az adóalapcsökkentő kedvezmény visszaélésekre, adócsalásra adhat lehetőséget, és hogy az ily módon kapott állami támogatás, illetve állampolgári támogatás az egyházi bürokráciát táplálja.
Ezekre az ellenérvekre röviden hadd válaszoljam a következőket. Az egyházak költségvetési támogatásának a töredékét jelentené a módosító indítványunkban – amely a 933-as számon került kiosztásra – megjelölt közvetett támogatási forma, tehát amely azt célozza, hogy ha valaki egyházi intézménynek vagy egyházközségnek nyújt hozzájárulást, támogatja, azt írhassa le az adóalapjából. Tehát ez egy töredéke a költségvetési támogatásnak, ami ugyancsak nem tükrözi híven és nem fedezi az egyházak valódi szükségleteit. Tehát egy jelképes nagyságú összegről van szó.
Visszaélésre ad-e lehetőséget, ha igen, akkor valamennyi, a módosító indítvánnyal érintett szakaszban megjelölt cél és alapítványi forma visszaélésre ad lehetőséget. Nem tartanám azonban szerencsésnek, ha a törvényalkotásban mindig abból a rosszhiszemű szempontból kellene kiindulnunk, hogy visszaélésre adhat lehetőséget. Ha arra gondolunk, hogy bármilyen alapítványt bárki tehet, és ezáltal adómentes jövedelmet ment meg saját maga számára, hogy ez a kiskapu nyitva áll mindenki számára, akkor látjuk, hogy ez az érv elesik. És a harmadik ellenérv, hogy az egyházi bürokráciát táplálja az ily módon befizetett hozzájárulás, ez, ha valaki egy kicsit is jártas az egyházak belső ügyeiben, tudja, hogy nem igaz. Az egyházközösségeknek, az egyes plébániáknak vagy gyülekezeteknek fizetett állampolgári hozzájárulás, tagsági járulék, adomány ugyanis a konkrét alacsony szintű egyházi szervezeti egységet támogatja. Éppen a direkt, a közvetlen állami támogatás táplálja, ha valami táplálja az egyházi bürokráciát.
Most mellette hadd mondjak néhány érvet, tehát a javaslatunk mellett. Az ilymódon nyújtott közvetett támogatás nem avatkozik bele az állampolgár és az adott egyház, az adott gyülekezet, vallási közösség intim belső szférájába. Tehát meghagyja azt a pénzt, amit az egyes állampolgár az egyházának akar adni, a maga helyén. Ezen kívül hadd hagyatkozzam egy szociológiai felmérésre, amely azt mondja, hogy 15%-a a lakosságnak tagja aktívan valamely egyháznak és további 15%-a a magyar lakosságnak valamilyen lazább szállal kapcsolódik egy-egy egyházhoz. Az én becsléseim szerint mintegy 2 millió állampolgár tekinthető olyan személynek, aki valami módon támogat valamilyen egyházat. Ennek a 2 millió állampolgárnak csak egy része adófizető. Tudjuk azt, hogy az előző évtizedek következtében sajnos többnyire az idősebb kisnyugdíjas lakosság maradt az egyház tagja, tehát ezért mondom, hogy csak egy töredéke ennek a 2 milliónak adófizető állampolgár, mintegy 100 milliós tételről van itt tehát szó becslésem szerint.
Elhangzott itt, hogy csak nullszaldós javaslatokat támogat az SZDSZ frakciója. Ezzel teljesen egyetértek, és hadd tegyek eleget ennek a követelménynek azzal az ígérettel, hogy képviselőtársammal, dr. Mészáros István Lászlóval együtt meg fogom keresni a módját annak, hogy valamelyik módosító indítványhoz csatlakozva a költségvetési törvényjavaslathoz is valamilyen módosított módosítványt benyújtsak, annak érdekében, hogy ha kell, ha csak így mehet keresztül a törvényhozáson, akkor inkább a közvetlen támogatás rovására adjunk lehetőséget arra, hogy az állampolgárok élve a törvényadta lehetőséggel, úgy támogassák adott egyházukat, hogy ezt leírhassák a személyi jövedelemadó alapjából.
Azt kérem a tisztelt Háztól, hogy látva a bizottságban a megoszló véleményeket, támogassák ezt a javaslatot, és ezzel adják jelét annak, hogy ez az Országgyűlés valóban elismeri az egyházaknak az erkölcsi, kulturális és egyéb humán szférában jelentkező jelentőségét. Mint mondottam, nem jelentős költségvetési kihatásokról van szó, olyan módosító indítvány ez, ami a költségvetést nem terheli jelentősen, de az adott egyházaknak igen jelentős anyagi gazdálkodási lehetőséget nyújtana. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem