VÁSÁRHELYI MIKLÓS (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

VÁSÁRHELYI MIKLÓS (SZDSZ)
VÁSÁRHELYI MIKLÓS (SZDSZ):
Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Szabad Demokraták Szövetségének parlamenti csoportja határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlés elnökéhez azzal a kéréssel, hogy ezt a határozati javaslatot adja át megvitatásra a Ház külügyi bizottságának, majd ezután kerüljön az Országgyűlés plénuma elé. Kérjük, az ügy jellegére való tekintettel, ebben a kérdésben, ennek megvitatásában a sürgősség kimondását!
Tisztelt Képviselőház! Engedjék meg, hogy egészen röviden, néhány szóval jelezzem, hogy javaslatunk mit tartalmaz. Ismeretes, hogy 1956. november I-jén Magyarország forradalmi kormánya a Varsói Szerződést azonnali hatállyal felmondta. A további események, a szovjet katonai intervenció megakadályozta azt, hogy a Kormány ezzel kapcsolatos elhatározását megvalósítsa, s többek között - ami szintén a Kormánynak szándéka volt - elküldje azt a már kijelölt küldöttséget, amelyik erről a kérdésről a varsói paktum különböző tagállamaival, elsősorban a Szovjetunióval, tárgyalásokat folytasson.
Nekünk az a javaslatunk, hogy a jelenlegi Országgyűlés határozzon az 1956. november 1-jei kormánynyilatkozatról, és levonja annak következményeit. Ezért azt javasoljuk, hogy az Országgyűlés kérje fel a Magyar Köztársaság Kormányát, hogy a fentiek alapján jelentse ki azt a szándékát, hogy Magyarországnak a Varsói Szerződésben való részvételét fel kívánja mondani. Felkéri a Magyar Köztársaság kormányát továbbá, hogy kezdjen tárgyalásokat a Varsói Szerződésben részes államok kormányaival a jog szerinti helyzet - tehát az 1956. november 1-jei helyzet - visszaállításáról, és kezdjen tárgyalásokat a Szovjetunióval a kívánatos egyetértés érdekében arra, hogy Magyarország ne legyen tagja a Varsói Szerződésnek. Addig is, amíg az Országgyűlés felkéri a Magyar Köztársaság Kormányát, hogy ilyen értelemben járjon el, javasoljuk, hogy szüneteltesse Magyarország részvételét a Varsói Szerződés katonai szervezetében. Ez nem rendkívüli kérés, hiszen például Franciaország hosszú esztendők óta tagja az Atlanti Szövetségnek anélkül, hogy annak katonai szervezetében részt vegyen.
Kérjük továbbá, hogy e szerződés keretében létrejött ún. Barátsági és Kölcsönös Segélynyújtási Szerződéseket a szerződés tagállamaival vizsgáljuk felül, és a szerződésekből törölni kell mindazt, ami katonai beavatkozásra ad alkalmat, vagy másképpen: sérti országunk szuverenitását. Egyben törekednünk kellene arra, hogy a kétoldali barátságú szerződésekbe megfelelő kisebbségvédelmi rendelkezések kerüljenek.
Végül: határozati javaslatunk kimondja, hogy Magyarország nem kíván semmilyen tömbhöz tartozni és csatlakozni, hogy Magyarország területét nem bocsátják rendelkezésre senkinek harmadik állam elleni támadás vagy fenyegetés céljára. S végül mindent megtesz az összeurópai biztonsági rendszer létrehozása érdekében, és ezen erőfeszítéseit egyezteti a Varsói Szerződés tagállamaival. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem