TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS (SZDSZ)
TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy másik országgyűlési határozatot is szeretnének a szabad demokraták beterjeszteni, hitünk szerint ez az országgyűlési határozat a Parlament széles konszenzusával találkozhat. Röviden szeretném ennek a határozati javaslatnak a lényegét ismertetni. Ez a határozati javaslat nyilvánvalóan majd vissza kell hogy kerüljön az érintett bizottságokhoz, a külügyi és kisebbségi bizottságokhoz, megtárgyalás végett, de lényegének ismertetése nézetem szerint már most szükséges. A határozat kimondaná, hogy a magyar Országgyűlés, tekintettel arra, hogy a szomszédos országokban élő magyar nemzeti kisebbségek helyzetét aggasztónak ítéli, érzékeli a magyar és a nemzetközi közvélemény nyugtalanságát a Kelet-Közép-Európában föllobbant nacionalista indulatok miatt. Felelősséget érez a fiatal kelet-közép európai demokráciák sorsáért, az európai egyensúlyért és biztonságért, fölhívja a magyar nemzeti kormányt, kezdjen tárgyalásokat azoknak a hazánkkal határos országoknak a kormányaival, amelyekben magyarok élnek, avégett, hogy velük kölcsönös kisebbségvédelmi szerződések köttessenek, példájára azoknak az egyezményeknek, amelyek Ausztria és Olaszország, Ausztria és Jugoszlávia, Jugoszlávia és Olaszország között már létrejöttek. A magyar Országgyűlés evvel történelmi ajánlatot tesz szomszédainknak.
Magyarország sérthetetlennek tekinti hazánk határait és szomszédaink szuverenitását. Éppen a status quo védelmében elengedhetetlennek tekinti a térségben élő nemzeti kisebbségek jogainak, egyéni és kollektív jogainak intézményes, szerződéses biztosítását. Magyarország kész megadni mindazon jogokat a honi kisebbségeknek, amelyeket a határainkon túlra került magyarok számára igényel. A magyar Országgyűlés hasonló lépéseket vár el a szomszéd országoktól, amelyekkel hazánk szoros barátságban kíván együtt élni. A magyar Országgyűlés felkéri a szomszédos országokat, hogy a magyar honi nemzetiségi kisebbségek sorsát kísérjék figyelemmel, művelődésügyét erejükhöz mérten támogassák, ugyanakkor szerződésileg rendezett módon óhajtja a határainkon túli magyar nemzeti kisebbségek anyanyelvi művelődését segíteni. Hazánk alapvető nemzeti érdekének tekintjük, hogy a határainkon túli magyarság lelkiismereti konfliktus nélkül, lojális alkotóeleme lehessen a szomszédos demokráciáknak, ne kényszerüljön kivándorlásra, és ne legyen áldozata magyarellenes, soviniszta politikának. Hazánk kétoldalú szerződések sorozatával szeretné az általános jogelvek már megtörtént kinyilatkoztatásán túl a kelet-közép-európai nemzeti kisebbségek kulturális autonómiáját létrehozni és ennek révén elősegíteni a térség békés együttműködésen alapuló demokratikus fejlődését. Békejobbot nyújtunk szomszédainknak, végét akarjuk szakasztani a rövidlátó nacionalizmus okozta tragikus történelmi zsákutcának. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem