FODOR TAMÁS (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

FODOR TAMÁS (SZDSZ)
FODOR TAMÁS (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés !
Sürgősséget kérünk a szabad demokraták parlamenti csoportja nevében arra, hogy a házbizottság soron kívül tárgyalja meg annak a lehetőségét, hogy miként lehet vizsgálóbizottságot kiküldeni egy mindenkit erősen érintő ügyben. A sajtóról van szó, nevezetesen az Axel Springer akcióról. Megítélésünk szerint ez egy politikai manőver, amellyel megszerezte az Axel Springer Budapest hét megyei napilap, öt hetilap, több folyóirat, tíz városi lap és több, mint negyven üzemi újság és más vidéki alkalmi periodikák kiadási jogát.
Ez - megítélésünk szerint - súlyosan sérti a nemzet anyagi érdekeit. Ezeknek a megkötött megállapodásoknak az értelmében ellenőrizhetetlen ellenértékért vagy ellenérték nélkül jutottak hozzá több száz képzett szakemberhez, negyedmillió előfizetőhöz, és megszereztek évi több százmillió forint hirdetési bevételt. Ezekben a megállapodásokban rögzítették azt is, hogy a nyereség, az adózott nyereség 90%-a illeti a kft-t, ugyanakkor fejlesztési elképzelésekről semmiféle utalás nem történt.
Az az érzésünk - és ezt tanúk és dokumentumok bizonyítják -, hogy az akciót a népszavazás által vagyonelszámolásra kötelezett Magyar Szocialista Párt alkalmazottai készítették elő, és technikailag is ők bonyolították le. Ezért az a benyomásunk, hogy az akciónak az volt eleve a célja, hogy a népszavazás döntését megtorpedózza, meghiúsítsa. A közvélemény előtt hosszú ideig azt a látszatot keltették, hogy ezek a kiadók - a vidéki kiadók - a veszteség, a csőd felé közelednek, és ezzel a presszióval megkerülhették, az ilyenkor egyébként is kötelező miniszteri jóváhagyást. Kihasználták a megállapodás szerzői azt a joghézagot, amelynek alapján a monopóliumok kialakulását nem szabályozta semmi a sajtó területén. Ezért azt az alternatívát állították az újságírók elé, hogy vagy aláírják a szerződéseket, vagy munkanélkülivé válnak.
Mindezeket figyelembe véve és arra emlékezve, hogy 1990 februárjában már 50.000 aláíró támogatásával beadványt intéztek a vidéki lapok többségének dolgozói az Országgyűléshez, és erre a mai napig nem kaptak választ, a Szabad Demokraták képviselőcsoportja nevében javasoljuk, hogy a házszabály 23. szakaszának (1) bekezdése alapján küldjenek ki vizsgálóbizottságot azzal a megbízással, hogy vizsgálja meg az Axel Springer Budapest üzleti akcióit és ebben a Magyar Szocialista Párt szerepét. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem