ELNÖK (Szűrös Mátyás)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (Szűrös Mátyás)
ELNÖK (Szűrös Mátyás): Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés, a határozathozatal következik. Felhívom az Országgyűlés figyelmét arra, hogy az Alkotmány most hatályos szövege szerint a minisztériumok felsorolásáról alkotmányerejű törvényt kell alkotni. Igaz ugyan, hogy az Alkotmánynak e rendelkezését az előző napirendi pontunk során módosítottuk, de a módosított szöveg majd csak a kihirdetés napján lép hatályba. Így tehát a korábbi rendelkezés szerint kell eljárni.
Az alkotmányerejű törvény elfogadásához kétharmados többség kell, ez 256 szavazatot jelent. Ezért ismételten jelenléti ívet kell összeállítanunk, kérem ezzel kapcsolatban, hogy az "igen" gomb megnyomásával jelezzék a jelenlétüket, képviselőtársaim. Most lehet szavazni.
Megállapítom, hogy az ülésteremben 326 képviselőtársunk van jelen, így módunkban áll alkotmányerejű törvényt alkotni.
Tisztelt Országgyűlés, először a módosító indítványokról kell dönteni.
Bokros Lajos képviselőtársunk hat módosító javaslatot nyújtott be.
Az első javaslat lényege a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztériuma helyett gazdasági minisztérium felállítását javasolja.
A javaslat első pontja értelemszerűen összefügg a második, negyedik, ötödik, hatodik ponttal, így együttesen kell szavazni. A módosító javaslattal a törvényelőkészítő bizottság nem ért egyet.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Mindjárt lehet szavazni. Most kérem szavazni.
Igen. Kimondom a határozatot, az Országgyűlés a módosító javaslatot 76 "igen" szavazattal, 210 ellenszavazattal, 40 tartózkodással nem fogadta el.
Az indítvány harmadik pontja a törvényjavaslat 3. §-ára vonatkozik. A javaslat lényege a versenyhivatal megalakulásáig az országos árhivatal önállóan működjék. A törvény-előkészítő bizottság a módosító javaslattal nem ért egyet.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kis türelmet kérek, a táblát kérem letörölni. Kérem most szavazni.
Kimondom a határozatot, az Országgyűlés a módosító javaslatot 81,igen" szavazattal, 210 ellenszavazattal, 34 tartózkodással nem fogadta el.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy a már elvetett módosító javaslatokkal együtt elfogadja-e a Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolásairól szóló törvényjavaslatot. Most kérem.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem