SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)
SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Azzal kezdem, hogy nem új jogot szeretnék létesíttetni vagy biztosíttatni a Parlament részére a Kormánnyal szemben, hanem egy meglevő alkotmányos jogot szeretnénk valamilyen formában átmenteni a módosítás utáni időszakra. A jelenlegi alkotmányos szabályozás ugyanis biztosítja a kormány egyes tagjainak a megválasztásával azt is, hogy a kormány létszámát meghatározhassa. Ehhez képest semmiféle új jogot nem jelentene az indítványom teljesítése, csak egy bizonyos kormányzati lehetőségnek az alkotmányban való korlátozását.
A tárca nélküli miniszterek kinevezéséről Kutrucz Katalin nagyon szemléletesen beszélt. Valóban reális veszély az, hogy nemcsak meghatározott feladatokra, hanem bármiféle koalíciós vagy egyéb megfontolásokból olyan személyek részére is esetleg biztosítható tárca nélküli miniszteri rang, amely nem feltétlenül jár együtt megadott feladatok ellátásával, nem feltétlenül szükséges.
Én túlzottan súlyos következménynek tartanám azt, hogy, ilyenkor bizalmi kérdést vessen fel az Országgyűlés a kormánnyal szemben, hiszen az egész nem ér meg ennyit. Nem közömbös azonban a Parlament számára, hogy hány főből áll a kormány, nemcsak politikai megfontolásokból nem közömbös, hanem egészen egyszerűen a kormány költségvetése szempontjából sem, hiszen minden miniszteri tárca eléggé jelentős költségkihatással jár.
A javaslatunk - most már fogalmazok így, hogy javaslatunk, hiszen a frakció magáévá tette, amelyet én először előterjesztettem - tág lehetőséget biztosít a Kormány számára, hiszen egy maximált létszámot jelöl meg, ugyanakkor azonban az Országgyűlésnek továbbra is biztosítja azt a jogát, hogy a Kormánynak legalábbis a maximális létszámát meghatározhassa.
Ez ugyanakkor alkotmányos garanciát biztosít ahhoz is, hogy a miniszteri státusok számát bármiféle törvénysértés nélkül ne lehessen esetleg korlátlanul bővíteni, és éppen ezért ilyen feszültségek ne vetődhessenek Föl, hogy emiatt fel kelljen esetleg bizalmi kérdést vetni.
Konkrétan mi beszéltünk a törvényi szintű megoldásról is, hangsúlyozom, az Alkotmányban csak maximálást indítványoztunk. Mi úgy látjuk arányosnak, hogy egy 13 miniszterrel, 13 minisztériummal működő kormány mellett mintegy maximum 5 tárca nélküli miniszteri státus lenne létesíthető, ez azonban már továbbmegy ezen a kérdésen, hiszen ez már az alacsonyabb szintű törvénynek a szabályozási körébe tartozna. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem