KIS GYULA, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

KIS GYULA, DR. (MDF)
KIS GYULA, DR. (MDF) Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim!
Vastagh képviselő úr módosító indítványához szeretném elmondani a véleményemet. Churchillt idézte bevezetőjében, miszerint az ellenzék dolga, hogy a Kormány életét megnehezítse, megkeserítse. Ez így igaz. De nem az a dolga, hogy lehetetlenné tegye, hogy megakadályozza. Az írásbeli beterjesztéséhez szóban előadottak szerint ugyanis már a Kormány megszületését - mint az élet előfeltételét - is lehetetlenné kívánná tenni az az igénye, hogy előbb a teljes Alkotmány egész rendszerét alkossuk meg, és csak utána hozzunk létre Kormányt.
A Kormány további működésével kapcsolatban az írásban beterjesztett előterjesztésének az 1. § (3) pontjával kapcsolatos javaslata az új szövegezésre úgy hangzik, hogy a miniszterelnök megválasztása előtt a Kormány programjának az elfogadásáról, továbbá a Magyar Köztársaság minisztériumairól, az Országgyűlés egyszerre határoz. Kérem képviselőtársaimat, hogy ezt a mondatot hátulról előrefele olvassák el, és akkor rögtön nyilvánvalóvá válik, hogy ennek a módosításnak az elfogadása esetén ez az Országgyűlés a minisztériumok működésével kapcsolatban bármilyen döntést csak a Kormány megbuktatása árán hozhatna létre, ugyanis ahhoz, hogy változtassunk, egyszerre kell döntenünk a miniszterelnök személyéről is. Nyilvánvaló, ezt a lehetőséget sem az Országgyűlés, sem a Kormány nem kívánja kiadni a kezéből.
Éppen ezért, összefoglalóan, Vastagh Pál képviselő úrtól elnézést kérve a fogalmazás esetleges keménységéért, de alapkérdésekről lévén szó, úgy érzem, hogy módosító javaslatát csak elutasításra tudom ajánlani. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem