ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ)
ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem szorosan a tárgyhoz szeretnék hozzászólni, de ismét egy olyan jelenséget szeretnék a frakció nevében megnevezni, amelyet mi a magunk részéről nem tartunk kívánatosnak. Úgy gondoljuk, hogy nem volna szerencsés, ha elharapózna a Parlament gyakorlatában az, hogy korlátozzuk a fölszólalások idejét.
Készséggel elismerem azt, hogy a fölszólalások – különösen, ha azok hosszúak – időnként hátráltathatják a hatékony munkavégzést. Ugyanakkor ennek a dolognak van egy másik oldala is: valójában megfosztják a fölszólalót attól, hogy érdemben kifejthesse álláspontját, különösen, ha meglehetősen mulatságos 3 perces időre korlátozzuk a hozzászólást! (Taps a baloldalon.)
Szeretném a jövőre nézve is jelezni ezt, mert nagyon könnyen előfordulhat, hogy lesznek olyan parlamenti viták – és ezzel meg kell barátkoznunk –, amikor hetekig fogunk egy-egy kérdésről vitatkozni. Elég, ha mondjuk előrebocsátom az önkormányzati törvény vitáját, vagy a költségvetési vitát.
Ha valaki ismeri mondjuk a magyar Parlament működését – mármint a '47 előtti magyar Parlament működését – vagy a nyugat-európai Parlamentek működését, akkor számtalanszor tapasztalhatta azt, hogy bizony ezekben a kérdésekben hosszú ideig fognak tartani a viták! Azzal, hogy mondjuk egy költségvetési vita súlyához képest talán jelentéktelenebb kérdésben hozzájárulunk ahhoz, hogy hozzászólásunkat lerövidíthessük, ezzel precedenst is teremtünk!
Ezért nagyon kérek mindenkit, hogy a továbbiakban ne adja a nevét ilyen precedenshez, és ne szavazza meg az elnök úr ilyen irányú indítványait. Ezt különösen figyelmébe ajánlom, és különösen nagy tisztelettel ajánlom az ellenzék pártjainak a figyelmébe, mert miután ezt egyszerű szótöbbséggel is elegendő elrendelni, ez mindig a kormánytöbbség malmára hajtja a vizet; a kormánytöbbség így nemcsak abba a kedvező helyzetbe kerül, hogy már eleve többségben van, hanem hogy nem is kell elviselnie, hogy az ellenzék teljes mértékben és mélységében kifejthesse az álláspontját. Márpedig ha valaki a zajló választásokat, az utolsó döntésünket figyelte, akkor láthatta, hogy mindössze 15-en szavaztunk ez ellen. Különösképpen felhívom a tisztelt ellenzék padsoraiban ülőket, hogy ők se, ne csak a kormányzópárt, hanem ők se adják a nevüket az elnök úr ilyen irányú indítványaihoz, mert ezzel a parlamenti demokrácia érvényesülését korlátozzák. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem