HORVÁTH JÓZSEF, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

HORVÁTH JÓZSEF, DR. (MDF)
HORVÁTH JÓZSEF, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Úgy gondolom, hogy egyetértek először is Orbán Viktornak azon felszólalásával, hogy nem célszerű korlátozni a hozzászólásokat, mindezzel együtt igyekszem a három percet betartani.
A magam részéről azt hiszem, a legfontosabb kérdés nem az, hogy a választott testületek, a tanácstestületek mandátuma meddig fog tartani, hanem az, hogy a vb-k hogyan kerülnek kontroll alá Magyarországon. Éppen ezért úgy gondolom, kijelenthetjük, hogy a magyar népképviseletnek a helyi szintje, a tanácstestület eddig sem, és mostantól sem fog jól működő népképviseleti szervezetként működni. Eddig is ezt mondottuk, nem hiszem, hogy a választásokat követően jól működne. Úgy hiszem, azzal, hogy ezek a testületek érdemi döntéseket gyakorlatilag nem tudtak hozni legtöbb esetben, mert az érdemi hatáskör a végrehajtó bizottságokhoz volt telepítve, így nem célszerű ezeknek a testületeknek a mandátumát túlságosan kitolni.
Nem hiszem, hogy bizonytalanságot kellene kelteni, én a határozott időpontnak az elfogadását javaslom. Úgy gondolom, hogy a testületekben levő munka nem felel meg annak az elvárásnak, amit egyáltalán ilyen célból szeretnénk létrehozni, és sajnos azt is el kell mondani, hogy hiába kerültek be MDF és más ellenzéki, nem MSZP-szerveztektől levő képviselők a testületekbe, akkor sem lennének képesek érdemi döntés esetén leszavazni az MSZP bekerült képviselőit.
A végrehajtó bizottságokkal kapcsolatban az az indítvány, hogy a parlamenti pártok kapjanak képviseletet az ülésen, szerintem azt a célt is eléri, amelyet Szájer József képviselőtársam tűzött ki, vagyis, hogy kontroll alá kerüljenek az önkormányzatok. Minden olyan ügyben, amelyet ma vitattunk – és ezek elsősorban az ingatlanügyek és az eladási ügyek –, a döntési hatáskör ma a végrehajtó bizottságoknál van telepítve. Az önkormányzatok gyakorlatilag nem tudnak ebben érdemi döntést hozni, hacsak nem vonják saját hatáskörükbe a döntést. Éppen ezért én azt javaslom a tisztelt Háznak, hogy a szeptember 23-ában való konkrét időponthoz kötést fogadja el, illetve ne támogassa Szájer Józsefnek a javaslatát. Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem