TÖLGYESSY PÉTER:

Teljes szövegű keresés

TÖLGYESSY PÉTER:
TÖLGYESSY PÉTER: Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Most derült, hogy ez a szavazási processzus nem volt tökéletes, mert most az ügyrend szerint teljesen egyértelműen, miután a módosító indítványról megtörtént a szavazás, 48. § (5) bekezdése világossá teszi, hogy az Országgyűlés először a beterjesztett törvényjavaslatnak a módosító javaslatok által érintett rendelkezése felett szavaz. Ezután a törvényjavaslat egészében, és az az érvelés, amit Király Zoltán fölvetett, és úgy tűnik számomra, hogy szavazással a Ház elfogadott, aszerint még hátra van a szavazás az eredeti javaslatról, a törvényjavaslat egészéről, és ez a szavazás én úgy látom, elmarad. Ez mutatja jól azt, hogy a szavazási sorrend föltétele ésszerűtlen volt, hiszen először a kisebbről kell megítélésem szerint szavazni, utána a nagyobbról, és legvégül a legnagyobbról. A házszabály azt tételezte föl, hogy egy részről kell szavazni, ós ezen az alapon történt meg ez a szavazás. De valójában itt nem egy részről történt egy szavazás, hanem egy teljes egészről. Ezért nem felelt meg az ügyrendnek, az ügyrend betűjének és szellemének a korábbi szavazás. És ez bizonyossá vált most, hiszen a házszabály szerint most még a törvényjavaslat egészéről is szavazni kéne. (Zúgolódás.)
Illetve Nincs külön az ügyrendben megkülönböztetve határozati javaslat és törvényjavaslat, ebben a tekintetben az ügyrend nem pontos, de a Király Zoltán érvelése egyértelműen erre a szakaszra hivatkozott. Tehát nem lehet elmellőzni a szakaszra való hivatkozás másik részét sem. És ugyanez a helyzet áll fönn a bizottság összetételét illetően is. Jó volna, hogyha ebben a dologban külön szavaznánk, hiszen ez egy külön nagyon fontos kérdés, és nem helyes, hogyha egy csomagként az egészről szavazunk. Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem