KÓSA FERENC:

Teljes szövegű keresés

KÓSA FERENC:
KÓSA FERENC: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Sok minden elhangzott itt a Szocialista Pán vagyonelszámolásával, ügyes-bajos dolgaival kapcsolatosan. Ezek egy része találgatás, hiedelem vagy rágalmazás. Én nem is vagyok tájékozott ez ügyben, és nem gondolnám, hogy helyes volna bármilyen inget magunkra venni, amely nem a mienk. Az én tudomásom szerint - és ez egyébként a Szocialista Pán elnökségének és a parlamenti frakciójának is a hivatalos véleménye -, hogy az Állami Számvevőszék az Országgyűlés felkérésének megfelelően megvizsgálta a Magyar Szocialista Pártnak a Fővárosi Bírósághoz benyújtott vagyonmérlegét, erről a vizsgálatról az Állami Számvevőszék jelentést tett az Országgyűlésnek, melyet az elfogadott. A Parlament ugyanakkor felkérte a Szocialista Pártot, hogy vagyonmérlegét egészítse ki, és azt ellenőrzésre 1990. március 31-éig nyújtsa be a Számvevőszéknek, melyet teljesítettünk. Hangsúlyozzuk hogy a Szocialista Pán a vele szemben törvényesen támasztott elszámolási kötelezettségének maradéktalanul és határidőre eleget tett. Amit fölolvastam, ez a parlamenti frakciónk hivatalos nyilatkozata ezzel kapcsolatban. A tárgynál maradva, ehhez nem kívánok további kommentárt fűzni, mert nem vagyok a részletekről tájékozott, gondolom, hogy azokra a kérdésekre, amelyek Nyers Rezsőhöz vonatkoztak, azokra majd ő válaszol. A tárgynál maradva: a múlt parlamenti ülésszakon figyelemmel hallgattuk valamennyien Fodor Tamás képviselőtársunk indítványát, és úgy gondoltuk, hogy az abban föllelhető aggodalom az bennünket is foglalkoztat. Éppen ezért a frakciónk leült, és megfogalmazott egy itt már valamelyik felszólalásban emlegetett indítványt, amelynek pár mondat az egész, ezt is fölolvasom, hogy pontosan legyen tájékozódva a Parlament arról, hogy a szocialista párti frakciónak mi a pontos véleménye erről a szóban forgó kérdésről. "A Magyar Szocialista Párt képviselői növekvő aggodalommal tapasztalják a külföldi tőke térhódítását a hazai sajtó és a tömegtájékoztatás területén. Noha hívei vagyunk a szabadpiaci gazdálkodásnak, a működő tőke beáramlásának, úgy véljük, hogy indokolt a vizsgálóbizottság hatáskörének kibővítése. Ennek célja, hogy felmérje a külföldi tőke behatolásának ménékét és módszereit a hazai írott és elektronikus sajtó piacára, s javaslatokat dolgozzon ki ennek ésszerű és törvényes korlátozására, különös tekintettel az ország szuverenitására. Javasoljuk továbbá, hogy a bizottság munkájában valamennyi parlamenti frakció egy-egy képviselővel vegyen részt." Ez volt tehát a mi javaslatunk, amiből világosan kiderül, hogy a Szocialista Párt képviselőcsoportja a kulturális, hosszú nevű bizottságnak az előttünk álló állásfoglalásával és az előterjesztésével egyetért. Én magam, személy szerint csak annyit említenék, hogy a gondolkodásom és a személyes állásfoglalásom igen közel áll ahhoz a felelős hangnemhez, amelyet itt Csengey Dénes képviselőtársamtól hallgattam. (Taps.)
Úgy gondolom, hogy itt egy történelmi horderejű pillanathoz érkeztünk el, úgy gondolom, hogy a sajtó az a demokrácia nagyon jelentős sarkköve, eszköze, amelynek a bármilyen kisajátítása, belföldi monopolisztikus kisajátítása vagy bármilyen más országbeli kisajátítása az sértheti a szerves demokráciát és az ország szuverenitását is. Szó esett itten a tőke elriasztásáról, mi is világosan úgy gondolkodunk, hogy várjuk a működő tőkét, de mivel a sajtó az maga hatalom is, azokat várjuk szívesen, akik ezzel a hatalommal élni akarnak és azokat szeretnénk kirekeszteni ebből a törekvésből, akik idehaza vagy más országokban ezzel a hatalommal netán esetleg visszaélni kívánnak. Ezért a kiterjesztést mi fontosnak tartjuk és egyáltalán nem tartjuk képtelenségnek azt, hogy ez terjedjen ki az írott és az elektronikus sajtó területeire, mert hiszen ezek a kérdések összefüggenek, az a tulajdoni vákuum, amelyet a pártállami diktatúra lebomlása után súlyos és szerencsétlen örökségként megkapott az ország, azt jelenti, hogy hiányoznak a normális szabályozások, hiányoznak az elkülönült tulajdonosi szubjektumok, a jogrend és így tovább, és így tovább és ebben a tulajdoni vákuumban sajnos nemcsak jószándékkal, hanem rossz szándékkal is be lehet hatolni. A felügyelő bizottság, amely létre kell, hogy jöjjön, vagy vizsgálóbizottság, az az én véleményem szerint is el kellene, hogy gondolkodjon egy azonnali gyors akción, ami hasonló ahhoz, amit a fideszes képviselő társaságunk, vagy társunk említett, hogy valamiképpen rá kellene találnunk a teljes szabad préda és szabad kiárusítás és a tilalom közötti normális és tisztes egyensúlyra. Mind a két végletet hibának érzékelném a jelen pillanatban, mert a szigorú tilalom vagy embargó vagy moratórium, az valóban elriasztana ez lehet az egyik hiba, a másik pedig, hogy nyakló nélkül, szabad a vásár alapon behatoljon ide bárki, tulajdonképpen tisztázatlan jogviszonyok közepette. Ezért tehát kérném hogy a vizsgálóbizottság a lehető legsürgősebben alakuljon meg és legyen tekintettel a már megkötött utóbbi időben megkötött szerződések becsületes és tárgyilagos felülvizsgálatára és vegye figyelembe a folyamatban lévő és a jövőben kötendő tárgyalásokat is és erről időben tájékoztassa a parlamentet. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem