ELEK ISTVÁN:

Teljes szövegű keresés

ELEK ISTVÁN:
ELEK ISTVÁN: Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés kulturális, oktatási, tudományos, sport, televízió és sajtóbizottsága, valamint külön sajtó albizottsága többször megtárgyalta Fodor Tamás képviselőtársunk indítványát. Kezdettől egyetértett a bizottság valamennyi tagja Fodor Tamás képviselőtársunkkal abban, hogy fontos kérdés szerepel az indítványában. A vita közöttünk kezdettől fogva arról szól, hogy ennek a bizonyos vizsgáló bizottságnak, melynek felállítását valamennyien szükségesnek érezzük, kifejezetten, illetve csupán a Springer-ügyletekkel kell foglalkoznia, vagy pedig általában a nyomtatott és elektronikus média területén a privatizációval kapcsolatos problémákkal, amelyeknek egy jellegzetes példája a Springer-ügylet. Úgy érzem, hogy lényeges különbség nincs a két álláspont között annak ellenére, amit Fodor Tamás az előbb előadott, hiszen a mi javaslatunkban szintén egy vizsgáló bizottság felállításáról esik szó, és mindazok a kérdések, amelyeket Fodor Tamás a beadványában érintett, vizsgálhatók-e bizottság hatáskörében.
Úgy érzem, hogy képviselőtársunk sem a bizottsági ülésen, sem most, nem tudott meggyőzni bennünket. Az előbb elmondott érveinek egy része úgy érzem, a bizottsági állásfoglalás érvelése mellett is elhaladt, hiszen a bizottsági állásfoglalásban azzal ellentétben amit ő elmondott, szó sem esik arról, hogy különösen a külföldi tőke beáramlását szeretnénk megakadályozni vagy egyáltalán azt szeretnénk megakadályozni, hogy milyen nemzetiségű külföldi tőke jöjjön be Magyarországra. Ha figyelmesen elolvassák ezt az állásfoglalás-tervezetet, nem esik szó ezekről a kérdésekről. Vitánk történetét összefoglalja az állásfoglalásunk bevezető szakasza, azzal az összegzéssel zárul ez a befejező szakasz, hogy a kulturális bizottság nem fogadja el Fodor Tamás indítványát, azt pontosabban az indítványában, hogy ez a Springer-ügylettel foglalkozzon ez a vizsgáló bizottság, módosító indítványt terjesztünk elő, melyet határozati javaslat formájában fogalmaztunk meg, és ez olvasható a szöveg második felében. Hadd olvassam fel ezt a határozati javaslatot, amelynek a címe: Határozat javaslat, az Országgyűlés határozata vizsgáló bizottság felállításáról a nyomtatott és elektronikus sajtó privatizációs eljárásainak kivizsgálására.
Először: az Országgyűlés vizsgáló bizottságot állít fel, amelynek feladata, hogy megvizsgálja a sajtó területén zajló privatizációs folyamatokat, a tulajdonlás megváltozásának körülményeit, jogszerűségét és anyagi kihatásait különös tekintettel a monopóliumok kialakulásának veszélyeire.
Másodszor: a vizsgálat terjedjen ki az országos napilapok, a hetilapok átalakulásának körülményeire, valamint minden eladott vagy el nem adott megyei lap helyzetére. Továbbá az elektronikus közlőeszközök, s mindenek előtt a kialakulóban lévő kábeltelevíziós lánc és a helyi stúdiók viszonyaira is.
Harmadszor: derítse fel a vizsgálat az esetleges visszásságokat, és tegyen javaslatot a megszüntetésükre.
Negyedszer: a vizsgálat teremtsen alapot a majdani sajtó- és médiatörvény monopóliumellenes rendelkezéseire.
Ötödször: a vizsgáló bizottságba a kulturális, oktatási, tudományos, sport-, televízió és sajtóbizottságból az MDF két tagot, a többi párt egy-egy tagot küldjön, valamint képviseltesse magát egy-egy teljes jogú taggal az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi, a költségvetési, adó- és pénzügyi, valamint az önkormányzati, közigazgatási, belbiztonsági és rendári bizottság.
Hatodszor: a vizsgáló bizottság legkésőbb 1990. június 30-ig tegyen jelentést az Országgyűlésnek.
Hetedszer: a vizsgálóbizottság az új sajtó- és médiatörvény hatályba lépésével megszűnik.
Elnézést kérek, elfelejtettem elnézést kérni, hogy jó néhány sajtóhiba került a szövegbe, a fölolvasásból érezhetik, hogy hol vannak ezek a hibák. Még egy probléma eszembe jutott: azt mondta Fodor Tamás képviselőtársunk, hogy feltételezhetően az MDF tagjai közül kerül ki a megnevezett bizottságok képviselője is. Most felolvastam a szöveget, láthatják, hallhatták, hogy nem szerepel ebben a szövegben annak a meghatározása, hogy a bizottságok kiküldött tagjai melyik párthoz tartoznak. Még egy megjegyzés. Általában véve úgy érzem, hogy Fodor Tamás képviselőtársam megelőlegezte nekünk annak a vizsgálatnak bizonyos eredményeit, amelyet ennek a felállítandó vizsgálóbizottságnak kellene elvégeznie. Én úgy érzem, hogy ez a bizonyos javaslatok - ismétlem - mindazt lehetővé teszi amit ő javasolt, de többet is lehetővé tesz. Bízzuk erre a bizottságra, hogy mennyire lesz ideje, ereje, racionálisan fog gazdálkodni ezzel az idővel amit kiszabunk neki, és meg fogja mondani, hogy mire jutott ennyi idő alatt. Kérem képviselőtársaimat, hogy ezt a javaslatot fogadják el, - a kulturális bizottság nevében mondom. Azt hiszem szintén Önök előtt van a Fidesz módosító indítványa, abból is érezhető, hogy ez kompromisszumos javaslat amit mi itt utolsó változatként előterjesztettünk, hiszen abban a javaslatban a Fidesz még egy korábbi javaslattervezetet alapul véve kifogásolt bizonyos tételeket, ezek kikerültek belőle, úgy érzem ez alapján is joggal kérhetem, hogy ezt a változatot támogassák. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem