POZSGAY IMRE (MSZP)

Teljes szövegű keresés

POZSGAY IMRE (MSZP)
POZSGAY IMRE (MSZP) Tisztelt Országgyűlés! Élni szeretnék kétperces reflexiós jogommal.
Hallottunk itt egy politikai nyilatkozatot és benne egy indítványt, hogy a Parlament rendkívüli ülésen folytassa munkáját, járuljon ezzel hozzá az önkormányzati törvény megalkotásához. Ezzel az indítvánnyal egyetértünk. Bár van megjegyeznivalónk a Parlament munkáját és eddig folytatott tevékenységét illetően, de elismerjük, ez az a legfontosabb, a rendszerváltáshoz hozzátartozó politikai ügy, amelyben nekünk is, valamennyi képviselőnek meg kell tennie a magáét.
Ugyanakkor az előbb felolvasott, Grezsa Ferenc által felolvasott nyilatkozatba bizonyos politikai gyanúsítgatások is belekeveredtek. (Mozgás.) Kérem képviselőtársaimat, legyenek tekintettel a következő tényekre!
A Szocialista Párt nem kezdeményezője volt, egyik résztvevője annak az aláírásgyűjtési kampánynak, amely elindult az országban. (Mozgás.) De nem ennek van itt most jelentősége és nem erről folyik a vita, kérem szépen. A vita arról folyik, hogy a Kormány milyen mulasztásokat követett el a törvény-előkészítésben. Miért vitte bele a Parlamentet egy olyan alkotmánymódosítási csomag meddő vitájába, és időt húzó vitájába, amely helyett a napirenden levő, valóban politikai jelentőségű kérdést, az önkormányzatok dolgát tárgyalhattuk volna meg?
Erre a Kormány nem adott választ a vitában sem, azóta sem. Ez a mi kérdésünk, és ennek a felelősségnek a tudatában a késlekedésért a Kormányt terheli a felelősség, és nem a Szocialista Pártot, nem a közvéleményt, nem az ország nyilvánosságát.
És végül még egy politikai megjegyzést engedjen meg képviselőtársam, hogy észrevételére megtegyek. Tudniillik már eleve behatároló jelentőségű az indítványnak az a része, amely mindenkit, aki a vitában részt vesz, és esetleg az önkormányzatokkal kapcsolatban aggályát fejezi ki, politikai gyanúba kever, hogy a rendszerváltást akarja hátráltatni. Kérem, tartózkodjanak képviselőtársaim az ilyen előzetes politikai gyanúsítgatástól! Egyébként támogatjuk a rendkívüli ülés megtartását. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem