ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ)
ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ) Tisztelt Ház! Elnök Úr! Kivártam volna a soromat, amikor a beterjesztett indítványról lett volna majd érdemi vita, de miután a kormánytöbbség oldaláról most már lassacskán minden frakcióvezető szólt, úgy gondolom, hogy bennünket mint ellenzéki frakciót is megillet a jog, hogy két perc erejéig kifejtsük ezzel kapcsolatos álláspontunkat.
Úgy gondolom, hogy egyet kell értenem Torgyán Józseffel az ügyben, hogy valóban hiányzott az előző Parlamentből bizonyosfajta államférfiúi bölcsesség és felelősség. Részben ezért kerültünk ebbe a helyzetbe. Úgy gondolom, hogy csak részben. Mert a mostani Kormányt is terheli felelősség és mulasztás az előállt helyzetért. Ugyanis nem kétséges, hogy nem könnyű beterjeszteni helyhatósági választásokról szóló törvényjavaslatot a helyhatóságokról szóló törvényjavaslattal párosítva. De azt nem szabad elfelejteni, hogy a Kormánynak vagy a kormánytöbbségnek arra azonban volt energiája, hogy hetvenegy pontban módosítsa az Alkotmányt, és ugyanakkor, miközben ezt megtette, ilyen javaslattal élt, közben mind a mai napig nem terjesztette be egyetlen olyan törvényjavaslatát sem, amelynek a megvitatását a rendkívüli ülésszakon szeretné elérni.
Mindenkinek szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a mostani Kormányunk nem terjesztette be hivatalosan a Parlament elé sem a helyhatósági választásokról szóló törvényt, sem magáról a helyhatóságról szóló, a helyhatóság rendszeréről szóló törvényt sem. Be sem terjesztette!
Ugyanakkor jól látható, hogy mindössze ez a két törvényjavaslat készült el, és azt is tudhatjuk, hogy ez a két törvényjavaslat önmagában nem lesz elegendő ahhoz, hogy dönteni tudjunk a helyhatósági választások rendszeréről. Ugyanis a helyhatósági rendszerről szóló törvényjavaslat nem rendelkezik a helyhatóságok finanszírozásának a módjáról. Ez egy újabb törvényjavaslat kell hogy legyen, ami még el sem készült. Nemcsak nem terjesztették be, de még nem is láttuk, szemben az előbb említett két, még be nem terjesztett törvényjavaslattal, amelynek azonban már van írott formája.
Ugyanakkor mindenkinek szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy nyilván majd a pénzügyminiszter úrnak nyilatkoznia kell arra nézve, hogy ha törvényjavaslatot terjeszt be a helyhatóságok finanszírozási rendszeréről, akkor meg kell majd mondani, hogy az miképpen függ össze a központi költségvetéssel. Milyen bevételtől fog elesni a központi költségvetés, mivel óhajtják ezt pótolni.
Úgy gondolom tehát, hogy ha vállalkozunk arra, amit a FIDESZ a maga részéről egyébként támogat, vagyis hogy a nyáron ülésezünk, mert ezt kívánja meg az ország érdeke, akkor arra kell felkészülnünk, hogy az egész nyarunkat fogja igénybe venni, aminek részben örülünk, mert úgy gondoljuk, hogy sokat tudunk majd végezni, részben pedig búslakodunk, mert a nyár végül is szép lett volna másképpen. De ugyanakkor belátjuk azt, hogy az egész nyarat kell rááldozni ennek a törvénycsomagnak a megvitatására, az egész nyarat, mert valójában legalább négy törvényről van szó. És egy ötödiket is hadd említsek még meg, amit azonban a FIDESZ a maga részéről a tárgyalásba való belebocsátkozás előfeltételének tekint.
Szeretném nagyon határozottan leszögezni, hogy mi a magunk részéről még egyszer olyan horderejű törvényjavaslatnak a megtárgyalásába, mint az alkotmánymódosítás volt, és amilyennek ígérkezik a helyhatóságokról szóló törvény, nem fogunk belebocsátkozni addig, amíg a képviselők jogállásáról szóló törvényt el nem fogadja a Parlament. Amíg nem lesz világos képünk arról, hogy a képviselőket és a frakciókat pontosan milyen költségkeretek illetik meg szakértők alkalmazása ügyében. Nem lehet még egyszer szakértők nélkül, csak a parlamenti frakcióban ülő tagoknak az eszére hagyatkozva belebocsátkozni nagyon fontos törvények megvitatásába.
Tehát az előfeltétele a FIDESZ-frakciónak a kormánytöbbség javaslatának a támogatása ügyében (nagy taps) az az, hogy legelőször is a képviselők jogállásáról szóló törvényt kell elfogadni, és csak utána bocsátkozhatunk bele a helyhatóságokról szóló törvénybe. De hajlandók vagyunk egész nyáron ezzel foglalkozni, ha úgy kívánja a szükség. Köszönöm szépen. (Nagy taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem