SZABÓ JÁNOS, DR. (FKgP)

Teljes szövegű keresés

SZABÓ JÁNOS, DR. (FKgP)
SZABÓ JÁNOS, DR. (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mint kormánypárti képviselőnek, úgy illik, hogy az amnesztiatörvény-javaslatot megszavazzam. Ezt a pártfegyelemre való tekintettel meg is teszem, kínomban.
Engedjék meg azonban, hogy különbejáratú véleményemet elmondhassam a törvénytervezetről, és ezzel némiképpen megoszthassam Önökkel ezt a kínomat.
Bármilyen ünneprontó leszek is, azt kell mondanom, hogy a törvénytervezettel nem értek egyet. Pedig mint ügyvédnek úgy tűnik, hogy egyet kellene értenem, hiszen több ügyfelemet kedvezően érinti ez a törvényjavaslat. Itt azonban nem erről van szó.
Próbálom átugrani a saját árnyékomat, és felülemelkedni önös szempontjaimon, amikor elmondom érveimet. Az igazságügyi miniszter úr és az előttem felszólaló Kőszeg úr – akinek csak csodálni tudom a felszólalását – arról beszéltek, és ezzel magam is egyetértek, hogy az amnesztia lényegében egy gesztus; egy gesztus az államhatalom részéről, mindegy, hogy azt ki személyesíti meg, király-e vagy köztársasági elnök, kormány vagy Országgyűlés, egy alkalomból. Mert hogy új király lép trónra, mert hogy új Országgyűlés alakul.
Megítélésem szerint azonban ez a gesztus mindig nemcsak az alkalomhoz kötődik, hanem ahhoz is, hogy annak a gesztusgyakorlásnak a feltételei meglegyenek. Megitélésem szerint azonban most ennek nincsenek meg a felételei. Mire gondolok? Teljesen tarthatatlan és ellentétes irányú mozgás a törvényjavaslat azzal a most kialakult helyzettel, amiben élünk. A bűnözés olyan mérvű elszaporodottságot mutat most, és a közbiztonság olyan, hogy úgy mondjam, szerény mérvűvé csökkent ebben az országban, hogy ilyen körülmények között a kegyelem gyakorlásának nincsenek meg a feltételei.
Dobos ezredes, az országos rendőr-főkapitányságtól nemrég tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy rekord számú bűncselekmény elkövetésére került sor Magyarországon 1989-ben: a bűncselekmények száma meghaladta a 200 ezret. És az 1990-es év első negyedévében ez a szám arányosan nőtt. Ugyanakkor arról is tájékoztatott bennünket, hogy a felderítettség aránya 40 százalék körül mozog. És ez a felderítettségi arány 1990-ben még romlott. Hát akkor mi végre a közkegyelem?
Az az érzésem, hogy úgy járunk ezzel, mint az egyszeri tanító, aki a rossz gyermeket kiküldte a sarokba térdelni, de mielőtt óra vége lett volna, odament hozzá és bocsánatot kért tőle, hogy ilyen vakmerőséget követett el ellene. Úgy gondolom, ez a tanító megnézheti magát, hogy ez előtt a gyermek előtt, illetőleg az osztálya előtt a jövőt illetően lesz-e valamilyen tekintélye?
Nemrégen olvastam egy cikket, Gönczöl Katalin kriminológussal készítették, arról szól és a címe is az, hogy "A társadalomtól elvadulva". Arról beszél benne a kriminológus, hogy nagyon sok ember van Magyarországon becsukva a nyugat-európai, egyáltalán az európai országokhoz képest. Beszél arról, hogy végül is kevesebb embert kellene fogva tartani, és más eszközökkel kellene elérni a büntetési célokat.
Ha így áll a dolog, én azt mondom, hogy beszélhetünk arról, hogy módosítsuk a Büntető Törvénykönyvet, enyhítsük annak szigorát, vagy beszéljünk arról, hogy a börtönhelyzeten, a katasztrofális börtönhelyzeten változtassunk.
Érjük el azt, hogy a börtön ne egy továbbképző intézet legyen a bűnelkövetők részére, hanem valóban a nevelés otthona és a nevelés háza, hogy ne kerülhessen sor olyan anomáliákra, mint például az én választókörzetemben nemrégen, amikor egy fiatalember erőszakoskodott egy lánnyal, de a cselekményét nem tudta befejezni, mert megakadályozták a járókelők. Letartóztatták őt, bekerült a cellába a többi elkövető közé, és a sors különös fintora, hogy az éjjel folyamán őt megerőszakolták a férfitársai.
Ezek olyan gondok, amelyek ellen természetesen küzdenünk kell, azonban megítélésem szerint nem a kegyelem ennek az eszköze. Megajándékozzuk az elkövetőket a szabadsággal. De mivel ajándékozzuk meg a társadalom többi tagját? Szerintem a szabaduló elkövetőkkel! És ennek a társadalom nem örül.
Választókörzetemben, de máshol is azt hallom az emberektől, hogy aggódnak amiatt, hogy a nyakukra szabadítja az Országgyűlés, illetőleg ez a törvény a bűnelkövetőket. Kérem, bizonyos értelemben az aggodalmuk jogos. Ha mi olyan eszményeket akarunk megvalósítani gazdasági vonatkozásban is, amely a Lajtán túl van, és afelé nézünk, akkor fel kell hívnom a tisztelt Országgyűlés szíves figyelmét arra, amikor ennek a törvényjavaslatnak a megszavazására kerül a sor, hogy a Lajtán túl a vagyon elleni cselekmények vonatkozásában nem ismernek tréfát. Ugyanis ennek a kétszázezer bűnelkövetésnek – és itt hozzáteszem, hogy ez olyan bűnelkövetés, amelyik a hatóság tudomására jut; de tudjuk azt, hogy nagyon sok bűncselekmény nem jut a hatóság tudomására, és előfordulhat, hogy ez a kettőszázezer csak a jéghegy csúcsa. Namármost ha ezeket az embereket ilyen kegyelemben részesítjük, akkor a társadalomra rászabadítva őket, az emberek félnek. Aggódnak, nem mernek este már kimenni az utcára, féltik a javaikat.
Mondok két egyszerű esetet a családom köréből. Nem akárhol: Budapesten, a Péterffy Sándor utcai kórház előtt az anyósom kezéből egy fiatalember világos nappal kitépte a táskáját, de mert az anyósom erős asszony, és ragaszkodott a táskájához (élénk derültség) , a földre kerültek, a táska szétszakadt, de a fiatalember elvitte, és kirámolta a tartalmát.
Más. Pár hónappal ezelőtt elvittek harmincezer forint értékű dróthálómat, természetesen az elkövető nincs meg.
Kérem, ilyen körülmények között meggondolandó, hogy a törvényjavaslatot megszavazzuk-e!
Nagyon rövidre fogom most már, az idő előrehaladottságára tekintettel. Csak szeretném felhívni az Önök szíves figyelmét arra, hogy 1868-ban, amikor megalakult a Budapesti Rendőrkapitányság, és nagyon komolyan vették a rendőrnyomozók a dolgukat, emiatt több reklamáció érkezett a kapitányhoz, az sommásan úgy fejezte ki az álláspontját, hogy: "Röndnek muszáj lönni." Namármost azt gondolom, hogy potom százhúsz évet követően is ez az óhaj realitás, és ez az óhaj olyan, amelyiket meg kell fogadnunk.
Ezért én tisztelettel – befejezésként – a Kormány szíves figyelmébe ajánlanám azt, hogy véleményem szerint hiába hirdetünk mi itt nemzeti megújhodási programot, amíg ebben az országban rend és fegyelem nem lesz, addig előfordulhat, hogy ennek a programnak a megvalósulása esetleg ezen fog megbukni. Ha a Kormány ennek érdekében mindent megtesz az én felszólalásom nélkül is, akkor elnézést, hogy nyitott kapukat döngettem, de inkább ezt tegyem, mintsem bármit is elmulasszak. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem