DARVAS IVÁN (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

DARVAS IVÁN (SZDSZ)
DARVAS IVÁN (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Leszögezni kívánom elöljáróban, hogy sem egy párt nevében, sem akár egy parlamenti frakció nevében kértem szót; egyes-egyedül a magam nevében óhajtok hozzászólni ehhez a törvényjavaslathoz.
Kedves Hölgyeim és Uraim!
Volt nekem egy nagyon kitűnő színész kollégám, Maklári Zoltán, akit még a pangás évtizedeiben felszólítottak arra, hogy vállaljon országgyűlési képviselőjelöltséget. Ő hosszú ideig ódzkodott, majd végül mégiscsak kötélnek állt. És akkor a színházban megkérdezte tőle egy kollégája, hogy "Zoli bácsi, pont te? Országgyűlési képviselő? Hát mit fogsz te most csinálni?" Mire azt mondta: "Mit fogok csinálni? Fölállok, elmondom a szűzbeszédemet és azután leülöm!" (Derültség.)
Maklári Zoli bácsival ellentétben én, őszintén bevallom, nem számolok ilyen lehtőséggel. (Derültség.) Egyrészt azért, mert gondolom, ma már mégiscsak más a helyzet, másrészt meg abból indulok ki, hogy én a magamét úgy-ahogy annak idején már leültem. (Derültség, nagy taps.) Ilyen értelemben, ha nagyon szerény módon, de mégis valamelyest egyfajta szakértelmet vindikálok magamnak ezen a területen. (Derültség.)
A bevezetőben azt mondtam, hogy csak a magam nevében óhajtok szólni; ezt módosítom, mert ha végignézek itt, ezeken a hölgyeken és urakon, akikkel itt együtt képviseljük a magyar népet, mégiscsak azt látom, hogy mind a hat párt képviselői között vannak olyanok, akik már bizony ültek börtönben. Még a FIDESZ pártjának képviselői között is, jóllehet az ember azt tételezné föl, hogy egész egyszerűen, gyermeteg koruknál fogva nem állt még módjukban (derültség) , ennek ellenére közszeretetnek örvendő képviselőtársunk, Király Béla, aki ugyebár tiszteletbeli FIDESZ-tag, cáfolja ezt a feltételezést! (Közbekiáltások: Deutsch Tamás!) Deutsch Tamás, hát persze; pláne még külföldön.! (Derültség.)
Még a Magyar Szocialista Párt soraiban is ismerünk ilyen egyéneket, holott némi rosszindulattal azt tételezhetné föl az ember, hogy éppenséggel ők, akik egy régebbi állampárt utódai valamilyen formában, esetleg a másik oldalon álltak. Élénken céfolja ezt a feltételezést az a tény, hogy őnáluk is képviselve vannak a "rovott múltúak", pláne egy színész kollégám személyében! (Derültség.)
Hát az SZDSZ-ről már jobb nem is beszélni; ott már majdnem a fele valamilyen formában "flekkes", rovott múltú; de végül is ugyanez vonatkozik a kormányzó három pártra is.
Kérem szépen! Ilyen értelemben azt merném mondani, hogy a hat pártfrakción keresztül-kasul húzódik egy hetedik frakció is: ez a rovott múltúak frakciója. Ilyen értelemben ezeknek a nevében, gondolom, joggal állíthatom, hogy ez az előttünk nyugvó törvényjavaslat bátortalan; ez a törvényjavaslat szűkkeblű; ez a törvényjavaslat szívtelen! Nem óhajtom véka alá rejteni, hogy én – jóllehet Baka András képviselő úr némileg pejoratíve említette, hogy Kőszeg Ferenc képviselőtársunk érzelmi húrokat pengetett; én a magam részéről nem óhajtom véka alá rejteni, én máshoz nem is értek – csakugyan tudatosan érzelmi húrokat óhajtok pengetni.
Talán nem egészen idetartozó, de mégis hadd jegyezzem meg, hogy a mi egész büntetés-végrehajtási rendszerünk mértéktelenül elavult, múlt századbeli – hogy ne használjak még erősebb kifejezést –, és a deklaráció ellenére, hogy ez a nevelést szolgálja, érzésem szerint egyes-egyedül a társadalom bosszúját testesíti meg! Egy egész elhibázott szemléletmódot kellene megváltoztatnunk ahhoz, hogy ezen az állapoton változtassunk. Ebben a formájában tehát nem tartom elfogadhatónak ezt a törvényjavaslatot, és azt javasolnám, hogy utaljuk vissza az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottsághoz, hogy dolgozzák át liberálisabb szellemben, modernebb szellemben, európaibb szellemben!
Mi sokat beszélünk itt, ebben a grémiumban az újrakezdésről; sokat beszélünk rendszerváltozásról, és sokat beszélünk arról, hogy módot kellene nyújtanunk például a Kormánynak arra, hogy összeszedje erejét és hogy kivezesse az országot ebből a csődből, amelybe az elmúlt évtizedek folytán jutottunk. Mi, az ellenzék jogosultnak érezzük a kormánynak azt a kérését, hogy türelemmel várja ki, amíg a Kormány hathatós intézkedéseket talál a csőd megszüntetésére. Ugyanezt a türelmet, ugyanezt a hitet az ember megváltoztathatóságában kérem én most Önöktől, mélyen tisztelt képviselőtársaim, amikor ennek a törvényjavaslatnak a sorsáról döntenek. Adjuk meg a sanszot a mi társadalmunk peremén élőknek is arra, hogy visszakerüljenek a társadalomba! Igaz, kétségtelen, nem óhajtom tagadni, a társadalomnak joga van a védekezésre. De akkor is, elsősorban azt tartsuk szem előtt, hogy a társadalom pereme ugyanúgy a társadalomhoz tartozik, mint a társadalomnak a központja! Ők is ugyanúgy a mi társadalmunk terméke!
Én legalábbis annak idején, amikor jól megérdemelt börtönbüntetésemet töltöttem, azt vettem észre, hogy az úgynevezett csövesek – tehát a közbűntényesek – egyfajta lenézéssel néztek ránk, politikaiakra. Valószínűleg indokolt lenézéssel; ők mint profik, professzionalisták úgy érezték, hogy mi rontjuk az ő esélyeiket, mi, dilettánsok, akik nem tettük fel erre egész életünket (derültség) , hanem csak alkalmilag kerültünk ebbe a helyzetbe.
Én meg, bevallom, úgy néztem rájuk, hogy soha nem tudtam megszabadulni a rossz lekiismerettől. Mert nekem mindvégig az volt a benyomásom, valamelyest mi vagyunk felelősek azért, hogy ők ilyen sorsra jutottak.
Ezt a rossz lekiismeretet felébreszteni akarván Önökben, mélyen tisztelt képviselőtársaim, kérem Önöket, hogy ilyen értelemben döntsenek ennek a törvényjavaslatnak a sorsa felől!
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem