MOLNÁR PÉTER, DR. (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

MOLNÁR PÉTER, DR. (FIDESZ)
MOLNÁR PÉTER, DR. (FIDESZ) Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Az én kérdésem, sajnos, szintén sürgős, mint Wachsler Tamásé, úgyhogy rövid időre a tisztelt Ház türelmét igénybe kell vennem. Ám a kérdés azt hiszem, egyszerűen, röviden és világosan megválaszolható, úgyhogy remélem, nem lesz ez túl hosszú idő, magam is igyekszem rövid lenni.
A sajtóprivatizáció vitás kérdései kapcsán a FIDESZ már többször kifejtette, hogy jelentős szerepet szán a szerkesztőségeknek, a privatizáció során a szerkesztőségek elképzelései, akarata ellenére lebonyolított újságeladást pedig teljességgel elfogadhatatlannak tartjuk.
Az újságírást önálló szellemi tevékenységnek tekintjük, melyre ugyan természetesen érvényesek a gazdaság, jelen esetben a privatizáció általános szabályai, de úgy véljük, kizárólag gazdasági alapon a privatizáció e területen nem működtethető.
A Postabank, a Pallas, legyenek akár többségi tulajdonosai a kft.-nek, semmiképpen nem azonosíthatók a Magyar Nemzettel mint jelentős hagyományokkal rendelkező szellemi munkaközösséggel. Nevetséges lenne azt állítani, hogy például a Pallas jobban képviseli a Magyar Nemzet tradícióit, mint akár a pártállam idején is ott dolgozó újságírók, és az is nevetségesnek tűnne, ha a Postabank vagy a Pallas közölné a folyamatosság érdekében a lap 1938-as vezércikkét.
Egy létező nagy múltú lap hagyományait a szerkesztőség munkatársai képviselik, és mint önálló szellemi tevékenységet folytató dolgozóknak az ebből következő jogot is nekik kell gyakorolniuk. Ez a jog pedig a vétójog. Nem szerződéskötési jog, hanem vétójog, nem az egyetlen megfelelő jelölt kiválasztása, de az elfogadhatatlan jelölt kizárása.
Szóbeli közlések alapján úgy tudjuk, hogy a miniszterelnök úrnak nem célja a szerkesztőség akaratának letörése, semmibevevése. Kérdésem ezért a miniszterelnök úrhoz, illetve az államtitkár úrhoz a konkrét időn túl általános is. Helyesli a minisztereknök úr, ha a sajtóprivatizáció során a szerkesztőség kizárásával vagy a szerkesztőség jelentős többségének akarata ellenére folytatják le a tárgyalásokat, kötik meg a szerződést? Hiszen mi volna ez, ha nem erőszak a nyilvánosság ellen? Nem gondolja-e a miniszterelnök úr, hogy a Magyar Nemzet szerkesztősége által szorgalmazott valamely harmadik megoldás jelentheti-e a kiutat ebben a lassan országos politikai feszültséggé váló kérdésben?
Köszönöm. (Taps.)
 

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem