SZABÓ LAJOS, DR. (FKgP)

Teljes szövegű keresés

SZABÓ LAJOS, DR. (FKgP)
SZABÓ LAJOS, DR. (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Kedves Barátaim! A magyar mezőgazdaság és az abban dolgozó emberek becsületének védelmében kértem szót. Az elmúlt időben divatossá vált, és hétvégén a televízióban egyik képviselőtársam is úgy nyilatkozott, hogy a mezőgazdaságban levő bizonytalanság miatt az őszi munkák el vannak maradva. Kötelességemnek tartom ezt mindenkinek mindazok nevében visszautasítani, akik függetlenül pártállásuktól, a tulajdonról alkotott felfogásuktól, nagy- és kisüzemekben munkájukat felelősséggel, becsülettel és szeretettel végzik.
Ők tisztában vannak a rendes gazda gondosságának már a római jogban is jól ismert fogalmával és kötelezettségével. Tudják, milyen felelősséggel tartoznak a nemzetnek. Jelenleg a mezőgazdaságban nincs elmaradás, hanem a mezőgazdasági munkák előbb vannak, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Ennek alátámasztására szabad legyen ismertetnem a földművelésügyi miniszter úrtól ma reggel kapott legfrissebb adatokat.
Az őszi vetések talajelőkészítő munkái egy évvel ezelőtt 95 százalékban, most 97 százalékra állnak. A tavaszi vetések talajelőkészítő munkái egy évvel ezelőtt 40 százalékra álltak, most is 40 százalékra. A gabonavetés és általában a vetések az elmúlt évnél szintén jobban állnak: tavaly ilyenkor 90 százalék, most 93 százalékra állnak. A betakarítás munkái szintén minden egyes mutatóban jobban állnak, mint az elmúlt időszakban.
Pál László képviselőtársam nagyszerű szakmai felkészültségét előttünk többször bizonyította. Hiszem, hogy nyilatkozatában nem politikai agitáció szándéka vezette. Napjaink feszült politikai és gazdasági légkörében egy meggondolatlan nyilatkozat alkalmas arra, hogy szélsőséges, demagóg elemek ebből maguknak erkölcstelen, olcsó politikai tőkét akarván kovácsolni: fölkapják, s a hiszékeny és félelmekkel teli emberek körében zavart keltsenek, szembeállítsák a falu népét egymással, a vezetőkkel és a várossal.
Nagyon kérek mindenkit: ne tegyük ezt! Kérem képviselőtársaimat és különösen kérem a sajtót, segítsenek a valós helyzet megismertetésében, az indokolatlan félelmek eloszlatásában.
Kérek minden felelős személyt, hogy ilyen ügyekben nagyobb felelősséggel nyilatkozzon. Köszönöm szépen. (Taps középen.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem