SZABAD GYÖRGY (MDF)

Teljes szövegű keresés

SZABAD GYÖRGY (MDF)
SZABAD GYÖRGY (MDF) …akkor elnézést kérek. Akkor most én fogok Emersonra hivatkozni. Emersonnak egy 1852 tavaszán elhangzott és éppen Magyarországgal foglalkozó, de csak angolul, egy nagyon gyatra magyar utalás van mindössze róla, illetve még egy másik, azt viszont nem akarom idézni, mert azt én írtam. (Derültség és taps.) Kérem szépen, tehát Emerson 1852 tavaszán azt mondja a lezajlott magyar 1848–49-es forradalomról, hogy benne erkölcsnek és politikának az összhangját látja megtestesülni, és a magyar átalakulásban pontosan azt látja az igazán magasrendűnek, hogy egy forradalom által jogrendet alapozott.
Itt most erről van szó. Mi egy forradalomra támaszkodva a politikai engedetlenség – emlékezzenek vissza a 1887-89 közötti periódusra, de akár korábbira is –, a politikai elégedetlenség magas formáira, vagy kiélezett formáira támaszkodva egy új jogrendet alapozunk. Ennek a jogrendnek olyannak kell lenni, hogy érvényesülhessenek benne a politikai szabadságjogok, és olyannak kell lenni, hogy keretet adjon egy mindenki számára biztonságot nyújtó életnek a jogállamiság körülményei között.
Ha itt a legkisebb tisztázatlanság van, akkor Emerson is, mi is a fennálló jogrend tartó pilléreit azt kell mondanom, hogy meg kell, hogy szondázzuk, és ha nem elég erősek, meg kell, hogy erősítsük.
Úgy gondolom, ebben is egyetértünk. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem