FODOR ISTVÁN, DR. (független)

Teljes szövegű keresés

FODOR ISTVÁN, DR. (független)
FODOR ISTVÁN, DR. (független) Tisztelt Országgyűlés! Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Tegnap a politikai vita lezárását követően Szabad György elnök úr tett egy bejelentést, miszerint – nem tudom pontosan idézni, de remélem, hogy a lényegét jól adom vissza – elnök úr elnöki jogkörénél fogva az Alkotmánybírósághoz kíván fordulni annak tisztázására, hogy mikor sérti az alkotmányos határokat az állampolgári engedetlenség. Elnök úr erről a szándékáról előzetesen nem tájékoztatta a Házbizottságot és az Országgyűlést sem, így a vita során nem volt módunk arra, hogy erre a szándékára reflektáljunk. Bejelentése a vita lezárását követően hangzott el, akkor pedig már nem adott szót, hogy mód legyen reflexiókra.
Én úgy gondolom, nem egyszerűen arról van szó, hogy bármilyen furcsának tűnik is – habár, ha belegondolunk, ennek is megvan a maga logikája –, az Alkotmánybíróságról szóló törvény nem biztosít a Ház elnökének lehetőséget arra, hogy ebben a minőségében Alkotmánybírósághoz forduljon. Adott esetekben biztosít lehetőséget állampolgárnak – elnézést kérek, hogy így most megnevezem: Szabad György állampolgárnak –, adott esetekben Szabad György országgyűlési képviselőnek, más esetekben biztosít lehetőséget az Országgyűlésnek, az Országgyűlés valamelyik bizottságának vagy 50 országgyűlési képviselőnek.
A formai kérdésen túl – tehát azon túl, hogy az Országgyűlés elnökének ebben a minőségében van-e ilyen jogköre –, én sokkal nagyobb jelentőségűnek tartom a kérdés politikai vetületét. Emlékezzünk rá, hogy az érdekegyeztető tárgyalások befejezésével a Kormány olyan magától értetődőnek találta azt – és ilyen értelmű nyilatkozatot tett –, hogy nem kíván a kérdésnek ezzel az oldalával foglalkozni, éppen ezért ez bele sem került a megállapodásba, amit az érdekegyeztető tárgyaláson résztvevők másik két oldala kért, hogy az engedetlenségi mozgalomban résztvevők kapjanak garanciát arra, hogy nem esik bántódásuk, és semmilyen eljárást nem kezdeményeznek ellenük.
Egy ilyen kormánynyilatkozat után én a független képviselők nevében mondom azt, hogy meggondolandónak tartanánk, ha a Parlament a Kormány nyilatkozatával és szándékával ellentétes magatartást tanúsítana, és ezzel egyszersmind olyan látszatot is keltene az emberek szemében, hogy lám-lám a politika továbbra is nagyúri huncutság, mert amikor a Kormány tárgyal, megígéri, utána a Parlament fog lépni helyette.
Ezért nagy tisztelettel kérem az Elnök Urat, mielőtt ezt a lépését megteszi, kérje ki a Ház véleményét. Köszönöm figyelmüket. (Bal oldalon taps. Szabad György is tapsol.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem