FREUND TAMÁS, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

FREUND TAMÁS, DR. (SZDSZ)
FREUND TAMÁS, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház!
A Kormány a Társadalombiztosítási Alap 1990. évi költségvetéséről szóló törvény módosítására kéri az Országgyűlést azért, hogy lehetőség nyíljék a nyugdíjak decemberben történő egyösszegű kiegészítésére.
Valamennyien tisztában vagyunk vele, hogy folyamatosan növekszik az olyan nyugdíjasok száma, akik a társadalmi minimum, illetve a létminimum alatt kénytelenek élni. A nyugdíjasok tömegeinek helyzete válik egyre reménytelenebbé. És bár kétségtelen, hogy a legnagyobb nyugdíjak is gyorsan veszítenek értékükből, a legnehezebb helyzetben azok vannak, akiknek a nyugdíja 8000 forintnál kisebb.
Ezért is támogatjuk a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottságnak azt a javaslatát, hogy a kiegészítés legyen degresszív, vagyis a legkisebb nyugdíjaknál nagyobb összegű legyen a támogatás, mint a nagyobbaknál. Természetesen tudjuk, hogy még a négyezer forint egyszeri kiegészítés is messze már a valódi kompenzálástól.
A tervezet tulajdonképpen ellentmond a biztosítási elven történő működésnek, mely szerint az ellátásnak arányosnak kell lennie a befizetett járulékokkal. Itt valójában egy egyszerű szociális kiegészítésről van szó. Éppen ezért volt furcsa a kormánynak az az álláspontja, hogy a 8000 forintnál nagyobb nyugdíjak kiegészítését is kilátásba helyezte. Végül is felemás minden olyan intézkedés, amely beleszól a társadalombiztosítás működésébe. Ez is csak azt jelzi, hogy nem halasztható tovább azon törvények meghozatala, melyek a társadalombiztosításnak valódi biztosítóként való működéséhez elengedhetetlenek. A cél a társadalombiztosítási szervezet önállóan gazdálkodó és önkormányzattal bíró intézménnyé válása, mely túlnyomórészt saját bevételeivel fedezi a kiadásait, jogosult tartalékok képzésére, és ezen összegek tőkeként történő hasznosítására.
A jelen helyzetben nem látható tisztán, hogy a nyugdíjkiegészítés kifizetését követően hogyan alakul a társadalombiztosítás költségvetése. Könnyen lehet, hogy a jelenlegi szufficit a kifizetéseket követően deficitté alakul, különösen akkor, ha nem sikerül behajtani a társadalombiztosítási kintlevőségeket. Ez esetben a Kormány által már megígért szociális juttatás a társadalombiztosítás eladósodását eredményezi, a jövő évi pénz felélését. A szabad demokraták megszavazzák a törvénytervezetet, de elvárják a Kormánytól, hogy határozottabb intézkedéseket foganatosítson a TB-járulékokat nem fizetőkkel szemben. Hasonlóképpen elvárjuk a Kormánytól, ha mindezek ellenére deficittel zárulna a társadalombiztosítás ez évi mérlege, úgy azt az ez évi költségvetés terhére egészítse ki, tartalékoljon erre pénzt, legfeljebb a jövő évi költségvetési tartalékhoz járulhat hozzá.
Valamennyiünk közös érdeke, hogy Magyarországon valódi társadalombiztosítási rendszert hozzunk létre, ennek alapfeltétele, hogy óvjuk a TB-költségvetés egyensúlyát. Mindezen nehézségek arra figyelmeztetnek, hogy nincs lehetőség a társadalombiztosítási önkormányzat létrehozásának további halogatására. Köszönöm a figyelmüket. (Taps balról.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem