KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:
KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tárcánk öt törvényjavaslat sürgősségi tárgyalását kéri. Először venném és előre sorolnám az 566-os számú törvényjavaslatot: a Társadalombiztosítási Alap 1990. évi költségvetéséről szóló 1989. évi XLVIII. törvény módosítása, mielőbbi megtárgyalása ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy a nyugdíjak javasolt egyszeri kiegészítését az érintettek mielőbb megkaphassák.
Az intézkedés végrehajtásának technikai átfutási idejével kell számolnunk ugyanis, hiszen a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság dolgozóinak munkáját igényli ennek az elvégzése. Ezért azt szeretném kérni, hogy ezt a törvényjavaslatot sorolják legelőre a sürgősségben.
A másodiknak említeném az 567-es számú törvényjavaslatot. Ez a társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. törvény módosítása. Azért igényel rendkívül sürgős tárgyalást, mert az Alkotmánybíróság döntése a táppénzre vonatkozó egyes rendelkezéseket 1990. október 30-i hatállyal megsemmisítette. Ahhoz, hogy a táppénz területén ne legyen joghézag, még október 30-a előtt meg kellene tárgyalni a törvénymódosítási javaslatot.
Harmadjára az 528-as számú törvényjavaslatot említeném, a családi pótlékról szóló 1990. évi XXV. törvény módosításáról. Ennek sürgős tárgyalása azért lenne fontos, hogy a kedvező módosítások, jogkiterjesztések, amelyek a középfokú tanulmányokat folytató korosztályokat érintik, mielőbb érvényesülhessenek. A szeptemberről történt halasztás már így is feszültségeket okoz.
Az 565-ös számú törvényjavaslat a társadalombiztosítási alap 1989. évi költségvetésének végrehajtásáról szól. Ez a törvényjavaslat tartalmilag és közgazdaságilag összefügg az elsőként említett 566-os számú törvényjavaslattal, a társadalombiztosítási alap ez évi költségvetésének a nyugdíjintézkedés miatt szükséges módosításával.
A két törvényjavaslat között jogtechnikai kapcsolat nincsen, ezért a kettő egymástól függetlenül is tárgyalható.
Végül ötödikként említeném az 555-ös számú törvényjavaslat és az 597-es számú országgyűlési határozati javaslat tárgyát: egyes nyugdíjak felülvizsgálata, illetve egyes nyugdíjkiegészítések megszüntetése. Ennek sürgősségi tárgyalását elsősorban a társadalmi és politikai elvárások indokolják. Célszerű lenne a már hónapok óta nyitott kérdést megnyugtatóan lezárni, figyelembe véve azt is, hogy a végrehajtás is időigényes, és a teljes körű rendezés – különösen egyes párt-nyugdíjak esetében – további teendőket is igényel. Köszönöm a figyelmüket.
Döntés törvényjavaslatok, országgyűlési határozati javaslatok és képviselői önálló indítvány sürgős tárgyalásáról

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem