VILÁGOSI GÁBOR, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

VILÁGOSI GÁBOR, DR. (SZDSZ)
VILÁGOSI GÁBOR, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az előttünk lévő törvénytervezethez három módosító javaslatot terjesztettem elő, az elsőt a 7. §-ra vonatkozóan. Amennyiben a 7. § (1) bekezdését, valamint az 1-es számú mellékletet összevetjük, úgy láthatjuk, hogy a bírák és ügyészek fizetése négyévenként bruttó háromezer forinttal nőne. Úgy vélem, hogy a jelenlegi, valamint a közeljövőben várható infláció mértékét alapul véve ez rendkívül alacsony.
Javaslatom arra irányul, hogy a fizetési fokozatok díjtételeit vizsgáljuk felül. Most mondtam, hogy a fizetési fokozatok díjtételét. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy – valószínűleg leírási hiba folytán – a módosításom szövege pontosításra szorul, hiszen úgy szól: "…évenként megállapításra kerülő". A pontos szöveg úgy hangzana: "…évenként megállapításra kerülő díjtételű".
Nyilvánvalóan a teljes kompenzációt az szolgálná, ha az infláció mértékét figyelembe véve, annak megfelelő mértékben növelnénk a fizetéseket is, de ez a jelenlegi gazdasági helyzetünkben, azt hiszem, irreális elvárás lenne. Azt viszont mindenképpen szükségesnek tartom, hogy legalább részlegesen vegyük figyelembe az inflációt.
Második módosító javaslatom, amely több képviselőtársam javaslatával is találkozik, a 8. § (1) bekezdés második mondatának elhagyására vonatkozik. Ezt részleteiben nem kívánom indokolni, mert tudtommal egyik képviselőtársam erre majd részletesen kitér.
A harmadik módosító javaslatom a pótlékok mértékére vonatkozik. Úgy vélem, hogy a tervezet mellékletében szereplő fizetési osztályok és fokozatok nem tesznek lehetővé komolyabb differenciálást a fizetések között. Egy kezdő, fiatal helyi bíró és egy közel nyugdíjkorú legfelsőbb bírósági bíró nettó fizetése között nem lenne 2 a szorzó, nem lenne duplája, amit indokolatlanul kis különbségnek tartok.
Amennyiben a tisztelt Országgyűlés elfogadja a tervezetben szereplő fizetési fokozatokat, úgy ennek a differenciálódásnak a megvalósítását, realizálását úgy látnám helyesnek, ha a pótlékban tennénk különbséget. Jelenleg ugyanis 10% az egységes pótlékösszeg. Javaslatom szerint valamennyi fizetési fokozatban a III. fizetési osztály 1. fizetési fokozatát vennénk alapul: ez úgy szólna, hogy a helyi bírák esetében ennek a 10%-a lenne a pótlék összege, megyei bírák és ügyészek esetében 15%, míg a legfelsőbb bíráknál és a legfőbb ügyészségi ügyészeknél 20% lenne a pótlék összege. Ezáltal, azt hiszem, érvényre lehetne juttatni nagyobb szakmai tudást, valamint a nagyobb életkort is, ami egy kicsit feltételezi egymást. Köszönöm szépen. (Taps balról és középről.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem