KUTRUCZ KATALIN, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

KUTRUCZ KATALIN, DR. (MDF)
KUTRUCZ KATALIN, DR. (MDF) Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Úr!
Nagyon rövid leszek, csak egy módosító indítványhoz szeretnék hozzászólni, s ahhoz is azért, mert két támogató felszólalás hangzott el eddig, én pedig nagyon szeretném, hogyha a tisztelt Ház ezt a módosító indítványt nem fogadná el.
Nevezetesen arról van szó, hogy a törvényjavaslat szerint a bírói és az ügyészi kinevezéskor az előző jogi munkaterületen töltött időt figyelembe lehet venni részben vagy egészben, de nem kötelező.
Ezzel szemben a módosító indítvány úgy szól, hogy az előző, más jogi munkaterületen töltött időt kötelező legyen teljes egészében beszámítani. Hogy miért nem szeretném, ha a tisztelt Ház ezt a módosító indítványt elfogadná, ezt szeretném röviden megindokolni.
Vannak olyan jogi területek, amelyeknél az egymásba való "átjárás" természetes dolog kell, hogy legyen, és ahol az egyik munkaterületen megszerzett szakmai rutin igenis segít és felhasználható a másik területen is. Ilyen az ügyészi munka, ilyen a bírói munka és ilyen az ügyvédi munka egymás vonatkozásában – az most egy másik történet, hogy az ügyvédek nem fix fizetésű alkalmazottak, de a munka jellege hasonló egymáshoz. Ezeken a területeken ha átjárás van, én teljesen természetesnek tartom – és ezt a javaslat lehetővé is teszi. Ezért mondja azt, hogy egészben vagy részben szolgálati időként figyelembe l e h e t venni –, tehát természetesnek tartom, ha figyelembe veszik teljes egészében az adott jogi munkaterületen töltött időt! De nagyon szerencsétlen dolognak tartanám, ha egy, a bírói munkával nem hasonló természetű – és itt most nem egyenértékűségről vagy nem egyenértékűségről szeretnék beszélni, hanem egészen egyszerűen arról, hogy más természetű – munkát, amely jogi munka természetesen, de nem lehet úgy felhasználni vagy kamatoztatni a bírói vagy ügyészi munkaterületen, nem tartanám szerencsésnek, ha kötelező jellegűen figyelembe kellene venni és teljes egészében!
Gondoljanak arra, hogy az államigazgatásban például számos jogi munkaterület van, a volt tanácsoknál, illetve a mostani önkormányzati hivataloknál jogi végzettséghez kötött munkakörök vannak. Minden tiszteletem az azon a területen dolgozóké, de nagyon szomorú lenne, ha egy perifériális jogi munkaterületen töltött időt kötelezően be kellene számítani akkor, ha valakiből történetesen a későbbiek során bíró lesz!
Ezért én tisztelettel azt kérem a tisztelt Háztól, hogy vessék el ezt a módosító indítványt! Köszönöm. (Taps a jobb oldalról.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem