EÖRSI MÁTYÁS, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

EÖRSI MÁTYÁS, DR. (SZDSZ)
EÖRSI MÁTYÁS, DR. (SZDSZ) Köszönöm Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! Abban a rendkívül furcsa helyzetben vagyok, hogy úgy kell megtámogatnom Fekete Gyula képviselő úr indítványát, hogy közben nem értek vele egyet. (Derültség.) Hogy megmagyarázzam ezt a furcsa helyzetet: egyetértek az indítvánnyal, nem értek egyet az érvelésével. Ha jól értem, ő azt javasolja, hogy a törvényjavaslat l. § (3) bekezdését a Parlament ne fogadja el, tehát olyan helyzetet szeretne, amelyben a törvény hatálya kiterjedne az Igazságügyi Minisztériumba beosztott bírókra is. Na most szeretném felhívni a tisztelt Országgyűlés figyelmét arra, hogy valóban hatályon kívül kell helyezni, pontosabban nem kell elfogadni a törvényjavaslatnak ezt a pontját, mégpedig egyszerűen azért nem, mert az alkotmány értelmében az Igazságügyi Minisztériumban nem lehetnek beosztott bírók. Az alkotmány 50. §-ának (3) bekezdése értelmében a bírák függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve. Ez azt jelenti – tisztelt Országgyűlés –, hogy ha egy bíró be van osztva az Igazságügyi Minisztréiumnak a hivatali apparátusába, akkor ez a bíró nemcsak a törvénynek van alárendelve, ez a bíró nem független, hanem főnökei vannak, és a főnökének az utasításait is végre kell hajtania.
Azt javaslom tehát, hogy az Országgyűlés ne fogadja el az 1. § (3) bekezdését.
Fel kell, hogy hívja ugyanakkor az igazságügyi-miniszter úrnak a figyelmét arra, hogy szüntesse meg azt a törvényjavaslatból kitűnően fennálló alkotmányellenes helyzetet, hogy az Igazságügyi Minisztériumban bírók vannak beosztva. Köszönöm a figyelmet. (Kis taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem