ELNÖK (Szabad György)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): A miniszter úr egyetért. Kérdem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Most kérem szavazatukat. (Megtörténik.) Köszönöm.
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 288 szavazattal 8 ellenében, 18 tartózkodás mellett a módosítványt elfogadta.
Varga János visszavonta módosító javaslatát, amelyik a jelentés 12. pontjában volt. Ezek után kérdezem az Országgyűlést, elfogadja-e az eredeti törvényjavaslat 2. §-ának módosításokkal nem érintett részeit. Ennek a megfogalmazására a kétharmados szavazat egyértelműségének biztosítása végett van szükség.
Tehát miután állást foglaltunk úgy, ahogy állást foglaltunk, a módosítványokkal nem érintett részeit az eredeti törvényjavaslatoknak, kérdezem, hogy elfogadja-e a tisztelt Ház? Hallom, hogy kérdőjelek mutatkoztak. Kérem szépen, megpróbálom világosan megfogalmazni.
A 2. § szövegének túlnyomó részét módosítványok érintették. Mindezekkel kapcsolatban szavazást rendeltem el. Ezeknek során a módosítványok egy részét a tisztelt Ház magáévá tette kétharmados többséggel, egy részét nem tette magáévá. Vannak azonban a 2. §-nak olyan részei, amelyekkel kapcsolatban nem volt állásfoglalás, mert módosítvány nem érintette őket.
Tekintettel arra, hogy a végső kérdésem a törvényjavaslattal kapcsolatban az lesz, hogy a módosítványokkal nem érintett részét a törvényjavaslatoknak elfogadja-e a Ház vagy sem. Itt azonban bifurkálódik a dolog (derültség) , mert kérem szépen, engedjék meg, hogy a nagyon bonyolult kérdést lehetőleg világosan felvezessem (derültség) , mert ennél a végső kérdésnél vita támadhat a tekintetben, hogy erre most kétharmados vagy közönséges többséggel kell szavazni.
Ezt a felesleges vitát megelőzendő teszem fel a kérdést most előbb a 2. §-nak módosítványokkal nem érintett részére. Kérem tehát állásfoglalásukat, hogy a 2. §-nak módosítványokkal nem érintett része tekintetében mi az álláspontjuk. Ez tudniillik még kétharmados szavazás alá esik. Kérem tehát állásfoglalásukat a módosítványokkal nem érintett részeire a 2. §-nak. Kérem állásfoglalásukat. Aki egyetért az eredeti előterjesztéssel, szavaz igennel. Kérem szavazatukat. (Megtörténik.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés a 2. §-nak módosítványokkal nem érintett részét 259 "igen" szavazattal 3 ellenében, 25 tartózkodással, tehát 90 százalékos többséggel magáévá tette. Köszönöm.
Tisztelt Országgyűlés! A kiegészítő jelentés 13. pontjának első része tartalmazza Gál Zoltán módosító javaslatát, amely a törvényjavaslat 3. §-ára vonatkozik. Mivel ez a 2. § hatályba léptetéséről dönt, itt is kétharmados szavazatarány indokolt. Lényege: az új rendelkezéseket első ízben a megüresedő, illetve az új beosztások létesítése esetén kell alkalmazni. A módosító javaslat elfogadását a honvédelmi bizottság támogatta, az önkormányzati és az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. Kérdem miniszter urat.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem