KÓNYA IMRE, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

KÓNYA IMRE, DR. (MDF)
KÓNYA IMRE, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ami a Hámori-ügyet illeti, én azt gondolom, hogy ennek jól kitapintható pártpolitikai szempontjain túlmenően van egy nagyon-nagyon fontos, általánosabb érdek, ami itt megjelenik, ez pedig az Országgyűlés tekintélyének az érdeke. Én azt hiszem, ha itt egymás után megszólalnak a pártpolitikai érdekek, akkor pont ez a legfontosabb érdek fog sérelmet szenvedni. Ezért a Magyar Demokrata Fórum oldaláról én nem kívánok ebben az ügyben további véleménynyilvánítással ebbe az irányba hatni. Ami a másik kérdést illeti, és ami a Szabad Demokraták Szövetségének az oldaláról merült fel, a népszavazás kitűzésének az időpontja, amire Pozsgay Imre is reagált, erre vonatkozóan azonban feltétlenül szükségesnek tartom a Magyar Demokrata Fórum álláspontját leszögezni.
Mi úgy gondoljuk, hogy az törekvés, ami arra irányul, hogy minden eszközt felhasználva és mindenáron minél előbb kitűzzük ezt a népszavazást – ez július 14-e lehet a jelenlegi törvények figyelembevételével–, azzal a következménnyel jár, hogy gyakorlatilag tudjuk, hogy erre a népszavazásra az emberek nem fognak elmenni. Július 14-e a legvadabb nyári időszak, olyan időszak, amikor az ország egy része nyaral, a másik része nyári munkákat végez. Nyilvánvalóan egy eleve eredménytelen népszavazásról van szó.
A Magyar Demokrata Fórum álláspontja egyértelmű a népszavazás kezdeményezésének az ügyében, és egyértelműen ellenzi a népszavazás kezdeményezését. Többször kifejtettük, hogy elítélendőnek tartjuk – a kezdeményező politikai erők részéről természetesen, nem az aláírók részéről – magát a népszavazást. Az is egyértelmű, hogy a Magyar Demokrata Fórum az Országgyűlés túlnyomó többségével együtt a közvetett elnökválasztás mellett van, azonban farizeus álláspontnak tartjuk azt, hogy tűzzünk ki egy népszavazást, de lehetőleg úgy, hogy biztos, hogy ne menjenek el az emberek népszavazni. Mi is azt mondjuk, hogy döntsön a nép, ha annak a törvényes feltételei megvannak, és ne csak abban döntsön, hogy hogyan dönt és hogyan válasszunk elnököt, hanem abban is döntsön, hogy el akar-e menni a népszavazásra. Ez pedig, ha július 14-én lenne, akkor eleve nyilvánvaló, hogy az emberek nem mennének el. (Zaj.) Ezen túlmenő másik szempont az, hogy különös erőfeszítésbe kerül az, hogy a népszavazás feltételeit ebben a korai időpontban biztosítsa a kormányzat, és – bár mindent megteszünk azért, hogy ezek a feltételek lehetővé váljanak – ez olyan többletköltséget jelentene, hogy ez is az ellen szól, hogy ilyen korai időpontban legyen megrendezve, ha egyáltalán lehetséges –ez még nem derült ki ezalatt az idő alatt; de politikailag sem tartjuk megfelelőnek ezt a – a Házban elterjedt kifejezéssel éljek – "puccsszerű" népszavazás elrendelését július 14-ére. Ez az egyik dolog.
Amit Pozsgay Imre felvetésével kapcsolatban mondani tudnék, az, hogy együtt legyen a helyhatósági választások és a népszavazás, ez a jogi aggályokon túlmenően teljességgel elfogadhatatlan a Magyar Demokrata Fórum számára, tekintettel arra, hogy nagyságrendileg az ország érdeke szempontjából összehasonlíthatatlan dolgokról van szó. A helyhatósági választáson dől el – ha nem akarunk nagy szavakat használni, akkor is azt kell mondanunk – az ország jövőjének sorsa.
A helyhatósági választásokig az ország népének meg kell értenie, hogy igenis van lehetősége, hogy kezébe vegye a helyi ügyeinek intézését, hogy igenis van lehetősége, hogy a helyi kiskirályoktól megszabaduljon, hogy nem kell félnie, ezt meg kell értenie, meg kell tudnia, és ez óriási felvilágosító munkát és nagy koncentrációt kívánhat. Ha elvonjuk a figyelmét a helyhatósági választásokról az ország népének egy más természetű dologgal, az abszolúte nem kívánatos politikailag, és nem pártpolitikailag, hanem az ország érdeke szempontjából.
Ezért határozottan ellenezzük a szocialista párti felvetést, hogy egy időben legyen – az anyagiaktól teljesen függetlenül. Tragédiának tartjuk az ország mai helyzetében ezt a pluszkiadást, amelyet jelent a népszavazás. Ez is a népszavazás-kezdeményezőknek a felelőssége! Ezt azonban nem lehet úgy áthidalni, hogy az ország jövője szempontjából legfontosabb kérdésre való kellő felkészülést nehezítjük. Ez az indoka a Magyar Demokrata Fórum álláspontjának. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem