HORVÁTH BALÁZS, DR. belügyminiszter:

Teljes szövegű keresés

HORVÁTH BALÁZS, DR. belügyminiszter:
HORVÁTH BALÁZS, DR. belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ismét meg kell a technikai személyzetet követnem, de közölnöm kell azt, hogy rögtön Haraszti Miklós képviselőtársam felszólalását követően jeleztem, és restellem magamat, hogy nem mutatta, nem jelezte a monitor, hogy szorgosan szeretnék beszélni, bár ez egy nagy öröm.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Soha nem tudtam megérteni azt, hogy miért vert fel akkora port az országban Csurka István képviselő úr abbeli kívánalma, óhaja, hogy nem kell olyan szorgosan beengedni a sajtót a Parlament vitáira, az előadásokra – most délután rájöttem. Rájöttem, ugyanis Haraszti Miklós képviselő úr nem minket akar álláspontja helyességéről meggyőzni, hanem a sajtót. (Derültség és taps!) Nyilvánvaló volt, hogy a sajtót kívánja befolyásolni.
Én kívánom, hogy eredménnyel győzze meg a sajtót, és szomorú vagyok amiatt, hogy bennünket nem is méltat arra, hogy meggyőzzön, hogy okos, érvelő szavára hallgassunk, és azt meg is fogadjuk. Ennek a következők miatt van jelentősége.
A rendőri ezred nem politikai karhatalmi eszköz, át kell nézni a szabályzatát, szervezeti felépítését. Az ún. régi forradalmi rendőri ezred azért marasztalható el, mert nemtelen célra használták, és nem azért, mert ilyen szerkezetű, konstrukciójú. Mindenhol a világon van ilyen jellegű egység, abban azonban tökéletesen igaza van Szabó Miklós képviselő úrnak, hogy ezen a konstrukción változtatni kell, és változtatni kell az embereken, hiszen ők kötődtek a nemtelen célokhoz, és nem maga a szervezet ebben az esetben. Ilyen mindenütt a világon van.
Én nagyon pontosan szeretnék fogalmazni, talán ez sikerül. Ezzel nem azt mondom, hogy megvédem ezt a rendőri ezredet, azt mondom, hogy maga a konstrukció nem hibás, hibásak voltak azok az emberek, akik ilyen célra felhasználták őket, és némileg elmarasztalhatók természetesen azok az emberek, akik ilyen parancsoknak megfelelően dolgoztak, és részt vettek olyan dolgokban, amelyekben nem kellett volna. De ez egy másik ügy!
Én nagyon kérem képviselőtársaimat, ebben az esetben Haraszti Miklós képviselő urat, olvassa el figyelmesen, hogyha valamit mondok, és az megjelenik újságban. Bár nagyon örülök, hogy ilyen olvasói és közérdeklődésre tarthat számot a 168 óra. Én olyant nem mondtam, amit Haraszti Miklós képviselő úr elmondott.
Azt mondtam, hogy van egy belső ellenőrzési osztály a Belügyminisztériumban, a rendőrségnek a rendőre, amely olyan, mint a vállalatnál a belső revizori osztály. Ez mindenhol van, az más kérdés – és ezt elmondtam az újságban, benne van az interjúban –, hogy ezekkel az emberekkel nem akarok együtt dolgozni, de azt most mondom meg, hogy nem egy képviselői interpelláció eredményeként fogom az embereket kicserélgetni, nem csinálok belőle titkot, hogy azzal az osztállyal és az ott dolgozó emberekkel nem tudok azonosulni.
Feladatuk a jövőben is az lesz, hogy ilyen frekventált helyen, mint a magyar Belügyminisztérium, belülről is ellenőrizzék az ott folyó tevékenységet, hiszen egy nagyon komoly veszélynek van kitéve a Belügyminisztérium, ugyanúgy mint a Hadügyminisztérium, de maga a nemzetbiztonsági bizottság is, amelytől információk szivárognak ki rendszeresen.
Lehet, hogy csak elhullajtott mondatmorzsákat tudunk összerakni, de én nagyon szomorú vagyok amiatt, hogy folyosói pletykából kell megtudnom esetenként azt, hogy mi történt vagy történhetett a nemzetbiztonsági bizottság ülésén.
Mindezekre figyelemmel mondom azt, hogy kell belső biztonsági osztály – ezt el is mondtam a 168 órában –, és mondom azt, hogy át fogjuk szervezni; már személyi változások következtek és következnek be, vannak folyamatban. Ha Haraszti Miklós képviselő úr kíváncsi arra, hogy kik mentek el a Belügyminisztériumból, szívesen adok neki egy állománylistát arról, hogy kik mentek el a takarítónőtől a belügyminiszter-helyettesig, tehát ott is változások lesznek.
A hálózati munkával kapcsolatban azt szeretném megjegyezni, hogy a következő hálózati munkáról beszéltem: a bűnüldöző, operatív hálózati munkáról. Azt hiszem, arról, mi a hálózati munka, nem szükséges beszélnem, tudom, hogy Szabó Miklós képviselő tud arról, tudja, hogy mi ez, mert vele már beszélgettünk erről, s kicseréltük a gondolatainkat.
A bűnüldöző hálózati munka létezik, és a célja egyetlenegy: az, hogy a bűncselekmények elkövetését megelőzze. Hogyha tiltott eszközöket használna fel a rendőrség, akkor ennek a büntető konzekvenciái meglesznek. Én nagyon remélem, hogy a saját tehetetlenségi nyomatéka ezeket az embereket nem viszi tovább. Én egy dolgot tudok garantálni, azt, hogy olyan szervezet nem működik most a Belügyminisztériumban, amely intézményesítetten használna tiltott eszközöket.
Azt viszont sem az Ön, sem senki kedvéért felelősségem tudatában garantálni nem tudom, hogy nincsenek olyan emberek – kérem, ne haragudjanak a közönséges kifejezésért –, akik esetleg "bőrbe kötve", tehát a fejükben hordják azokat az információkat, amelyek napvilágra kerültétől nagyon tartok. Ahogy elmondtam, én ilyen listát még nem láttam. Bármilyen képviselői interpelláció, kérdés sugalmazná, amint az imént elhangzott – nevezetesen, hogy ha más megoldás nincs, likvidálni kell ezeket az embereket, mert egyébként az információs csatornát elzárni nem tudom –, ilyenre soha nem leszek képes. Egy dolgot meg tudok tenni: megakadályozom, hogy szervezetileg továbbhajtsa a saját tehetetlenségi nyomatéka a Belügyminisztérium akármilyen osztályát – és meg is fogom akadályozni. Magával az utcára kikerülő emberrel nincsen olyan hatalmi kapcsolatom, amelynek következtében bilincset rakhatnék a szájára. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem