HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS, DR. (SZDSZ)
HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Parlament! A Szabad Demokraták Szövetsége nevében a képviselői jogállásról szóló – az első – törvénytervezettel kapcsolatban szeretnék néhány nagyon rövid gondolatot kifejteni, hiszen a napirendi pont előadója meglehetősen részletesen taglalta a törvény egyes rendelkezéseit.
Valóban országgyűlési határozat kötelez bennünket arra, hogy a képviselői státusról törvényt alkossunk. Nem csak ezért fontos, hogy ez a törvény megszülessen, hanem azért is, mert valóban a képviselői munka eredményességét veszélyeztető az a rendezetlen állapot, mely a képviselői státus esetén mind a mai napig fennállt. Az Alkotmány 20. és 20/a szakasza röviden foglalkozik a képviselői jogállással. Ezen kívül néhány alacsonyabb szintű jogszabály tartalmaz elszórtan rendelkezéseket. Valóban nagyon alapos ad hoc, illetve alkotmányügyi bizottsági munka előzte meg a törvénytervezet elkészítését. Igyekeztünk úgy összeszedni ezeket a rendelkezéseket, hogy ebben a törvényben egy egységes egészet alkothassunk.
Nagyon fontosnak tartom, hogy a törvény végre kinyilvánítja azt, hogy a képviselői jogállás sem nem munkajogi, sem nem polgári jogi jogállás keretei közé nem illeszthető. Ezek a szabályok nem vonatkozhatnak egyértelműen ránk, ez egy különleges, politikai, alkotmányjogi, államjogi státus. Ez a szemlélet az egész törvénytervezeten végigvonul.
Helyesnek tartom, hogy a mentelmi jogi szabályok nem teszik lehetővé, hogy bárki a plénumon elmondott véleménye alapján politikai okoknál fogva felelősségre vonható legyen. Ezzel szemben – szintén nagyon örvendetes és fontos rendelkezése a törvénynek, hogy – ez nem jelentheti azt, hogy rágalmazás vagy becsületsértés büntetőjogi tényállását a beszédével bárki megvalósíthassa, illetve felelnie kell a beszéde során elhangzott azon magatartásáért is, amely a polgárjogi felelősség körébe tartozik.
Azt hiszem, ennek a törvénytervezetnek előnye az, hogy majdan az új Házszabály kialakítása során számos rendelkezését alkalmazni kell és lehet; s azt hiszem, hogy mértékadóul szolgálhat majd az egyes frakcióknak a saját működési szabályzatuk kialakítása során.
Végezetül engedjenek meg egy megjegyzést az előttem szólóhoz. Én azt hiszem, félreértésre adhat okot az, ha G. Nagyné Maczó Ágnes az egyéni képviselőjelöltek nevében beszélt – helyesebb lett volna azt a kifejezést használni, hogy bizonyos számú egyéni képviselő nevében mondta el, mert nem biztos, hogy mindenkire vonatkozott az, amit elmondott. (Taps.)
Köszönöm a figyelmet.
A törvénytervezetet elfogadásra javaslom. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem