FODOR ISTVÁN, DR. (független)

Teljes szövegű keresés

FODOR ISTVÁN, DR. (független)
FODOR ISTVÁN, DR. (független) Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársaim! Mindössze egyetlen észrevételünk van az előterjesztéshez, nevezetesen egy módosító javaslat az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről és kedvezményeiről szóló törvényjavaslat 5. szakaszához, amely szakasz a szakértői díjak igénybevételét szabályozza.
Mint az Önök előtt ismert, egy pártközi egyeztető tárgyalás előzte meg ennek a törvényjavaslatnak az előkészítését, amely egyeztető tárgyaláson mi független képviselők is részt vettünk, s az alkotmányügyi bizottság a pártközi egyeztető tárgyalás javaslatát figyelembe véve készítette el a törvény korábbi tervezetét, melyet egy héttel ezelőtt valamennyien kézhez kaptunk.
Számunkra megfelelő volt az a szabályozási mód, ahogyan a tervezet 5. szakasza a szakértői díjak igénybevételi lehetőségét szabályozta. A tervezet szerint a független képviselők az ellenzéki pártok részére megállapított szabály szerint igényelhettek volna szakértői díjat.
A hét végén azonban a postában kézhez kaptunk egy újabb változatot – a 293-as számú jelentésben foglalt törvényjavaslatot –, amelyről most tárgyalunk, s ennek 5. szakaszában a korábban ismerthez képest változtatást látunk. Ez az új változat – szabadjon ezt a kifejezést használnom –, diszkriminatív módon szabályozza számunkra, független képviselők számára ezt a kérdést, s ez a körülmény késztetett bennünket módosító javaslatunk benyújtására.
Módosító javaslatunk azt célozza, hogy ennek a kérdésnek a végleges szabályozása a korábban megküldött tervezetben foglaltak szerint történjen, tehát az ellenzéki pártokra érvényes rend szerint.
Módosító javaslatunk szövege így képviselőtársaimnak rendelkezésére áll, nevezetesen a korábbi tervezet 5. szakaszának utolsó mondata. Az a javaslatunk, hogy ez a mondat utolsó mondatként épüljön be a 293-as számú jelentésben megküldött törvényjavaslat 5. szakaszának első bekezdésébe, és így a második bekezdés maradjon el. Felolvasom ezt az utolsó mondatot: "Ez a szabály az ellenzéki pártokra vonatkozó előírásoknak megfelelően a független képviselők csoportjára is vonatkozik." Ha ez beépül az első bekezdésbe, akkor a második bekezdést el lehet hagyni.
Én azt gondolom, hogy módosító javaslatunkat nem kell indokolni, indokolni talán a változtatást kellett volna a bizottságnak, azonban ez nem történt meg, nyilvánvalóan azért, mert ezt a változtatást tulajdonképpen indokolni nem is lehet.
Befejezésül azt kívánom elmondani, hogy megítélésünk szerint módosító javaslatunk benyújtása nem zavarja meg a törvényjavaslat folyamatos megtárgyalását és a határozathozatalt. Egyrészt azért nem, mert a módosító javaslat – mint arra utaltam –, a korábbi tervezetben Önök előtt szerepelt, másrészt azért, mert a bizottság már mindkét változatot megtárgyalta. Azt gondolom, hogy újabb bizottsági állásfoglalás nélkül Önöknek módjuk van belátásuk szerint dönteni. (Taps a függetlenek részéről.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem