TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS (SZDSZ)
TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS (SZDSZ) Köszönöm. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Itt azt mondották, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége visszatért eredeti koncepciójához, miszerint döntsön a nép. Nem kellett ehhez visszatérnünk, tisztelt Országgyűlés, mindig ez volt a felfogásunk. És egy olyan helyzetben, amikor egy olyan kezdeményezés - amelynek tartalmával mi nem értünk egyet, mert mi a közvetett elnökválasztás hívei vagyunk - kerül az ország asztalára, mi fejet hajtunk a 170 ezer aláírás előtt, és amellett vagyunk, hogy népszavazás legyen.
De legyen szabad mégis azt mondanom, hogy különbség van a két népszavazási kezdeményezés között; a miénk és a FIDESZ-é között '89 novemberében, és a mostani között. A népszavazás, tisztelt Ház, politikai eszköz. Ezzel a politikai eszközzel, tisztelt Képviselőtársaim, mi tavaly novemberben a diktatúrát támadtuk, ezzel pedig most a demokráciát támadják. (Nagy taps.)
A liberális demokrácia tulajdonságai közé tartozik, tisztelt Ház, hogy megengedi a demokráciaellenes föllépést is. Ez gyöngeségnek számít; mi erényének tartjuk. Nem kívánjuk senki jogát elvitatni ahhoz, hogy a nép színe előtt vitassa meg, milyen intézményekre van szüksége az országnak. Éppen ezért arra hivatkozni, hogy ezt a jogot mi kétségbe vonjuk, nem felel meg - hogy finoman fejezzem ki magam - a tényeknek. Ugyanakkor szeretnék még a következő dolgokra itt hivatkozni. Király Zoltán képviselőtársam azt mondotta, hogy ő kezdeményezte ezt az aláírásgyűjtést. Fölhívták a figyelmemet arra, hogy őt ebben megelőzte az MSZP Somogy megyei szervezete.
Ezenkívül szeretném még a következőkre felhívni a tisztelt Ház figyelmét. Király Zoltán itt elmondott nekünk egy történetet; forrását nem nevezte meg, mert úgy vélte, hogy a forrás elvesztené az állását. Én is elmondok egy történetet. Én sem nevezem meg a forrásomat, mert úgy gondolom, hogy informátorunk talán elveszítené az állását, ha megmondanám, kitől hallottam, amit most mondani fogok. Azt hallottam egy megbízható forrástól, hogy a választási győzelem után Király Zoltán képviselő fölkereste Antall József urat, a Magyar Demokrata Fórum elnökét, későbbi kijelölt miniszterelnököt, és azt mondta neki, hogy nem tart igényt miniszteri állásra, mert köztársasági elnök szeretne lenni. (Derültség.)
Sajnos, forrásomat nem nevezhetem meg… (derültség) …, mert még elvesztené az állását, és ebből nagy baj lehetne. (Hosszan tartó taps.)
Komolyabbra fordítva a szót, tisztelt Országgyűlés, szeretném itt hangsúlyozni: senki nem kívánja a Magyar Szocialista Pártot kizárni a magyar demokráciából. A Magyar Szocialista Párt képviselői valóban állampolgárok szavazatai révén ülnek közöttünk, s épp olyan joguk van itt ülni, mint bárki másnak. Aki ezzel szembefordulna, az ellen magam lépnék fel elsőnek.
Ez viszont nem zárhatja ki, tisztelt Országgyűlés, azt, hogy mi a Magyar Szocialista Pártot bíráljuk. Ez - kénytelen-kelletlen, azt kell mondanom - sajnos, összefügg azzal a múlttal, amelyet a Magyar Szocialista Párt cipel, és amiért kétségtelenül nem irigylem. Azt kell mondanom, hogy az a korszak, amelyre Pozsgay Imre képviselőtársam hivatkozott, amelyben a Magyar Szocialista Párt akkori, reformervezetőinek kétségkívül nagy érdemei vannak, ez a korszak ugyanakkor, tisztelt Ház, a lehallgatások korszaka is volt. Ugyanakkor ez a tökéletlen demokrácia korszaka is volt, a manipulációk korszaka is volt. Sajnos, itt összekeveredtek olyan elemek, amelyeknek elválasztása sok fáradságába fog kerülni mind a történészeknek, mind pedig a magyar szocialistáknak. Én azt hiszem, tisztelt Ház, hogy valóban jó volna ezt a korszakot és a rá való emlékezést végre lezárnunk, de ehhez arra is szükség van, hogy ne felejtsünk el egy történelmi tényt. Mi azt a bizonyos szeptemberi megállapodást nem írtuk alá. Mi azokat a dicsérő jelzőket a pártállami Parlamentre soha nem alkalmaztuk.
Király Zoltán itt azt mondta, hogy őt szegedi polgárok választották meg - ez igaz. De én arra is emlékszem, hogy a többi parlamenti képviselőt az előző Parlamentben, a többségét annak a Parlamentnek hogyan választották meg, tisztelt Ház: erőszakkal és csalással.
Zárjuk le ezt a korszakot, tisztelt Országgyűlés! Foglalkozzunk az alkotmányos intézmények kiépítésével! És ha ebben hatásosan megzavarnak bennünket, fogadjuk ezt jó humorral és méltósággal.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem