SZABÓ MIKLÓS (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

SZABÓ MIKLÓS (SZDSZ)
SZABÓ MIKLÓS (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! A tisztelt Képviselőtársak idegeire fogok menni azzal, hogy a címer kérdéséről fogok néhány szót mondani, belátásukra bízom, szabad demokrata oldalról ebben a tárgyban még nem hangzott el vélemény.
Engedjék meg, hogy most megint egy történész mondjon néhány szót a Kossuth-címer mellett.
A korona mint szimbólum ezer éven keresztül elkerülhetetlenül és nyilvánvalóan a különbözd korszakokban mást jelentett. A XII. század végén az Árpád-ház kihalásáig az országszimbólum, a dinasztia címere volt (ugye ott látjuk)
A XIII. század végétől a XVII. század végéig a szabad királyválasztás volt Magyarország akkori kormányzati rendszere, akkor került előtérbe a korona, lényegében a szabad királyválasztás szimbólumaként. Az volt a politikai mondandója, hogy a király a koronát nem örökölte, hanem a rendek kezéből kapta.
A XIX. század elejétől, a francia forradalom után megjelentek a világban a köztársaságok, és ettől kezdve a korona a királyság mint államforma szimbóluma, szemben a köztársasággal, és ezt a jelentését a mai napig nem veszítette el, nem szűnt meg ennek aktualitása.
Voltaképpen a két háború között a Horthy-rendszer idejében született meg az a ma körünkben újra és újra feltűnő politikai gondolat, hogy a korona az ezer éves magyarság, az ezer éves magyar történelem szimbóluma. Ennek is megvolt a bújtatott politikai mondandója, lényegében azt akarta mondani, hogy a Horthy-királyság (?!) azonos az ezeréves Magyarországgal, az ezeréves magyar történelemmel.
Nekünk magyar demokratáknak ma erre kell nemet mondanunk, nem tudhatjuk megkerülni, ha koronás címerünk lesz, hogy az országban s az ország határain kívül is sokan ezt úgy véljék, mint a 45 előtti úri Magyarországhoz való - legalábbis - visszavágyódást, valamifajta nosztalgiát.
Tisztelt Képviselőtársaim !
Barátaim mondják, mikor erről beszélgetünk - félig tréfásan, félig babonásan -, hogy a Kossuth-címer a levert ügyek szimbóluma volt. Igen! A magyar demokrácia levert próbálkozásaié: 1949, 1918, 1946, 1956. Én éppen ezért kérem képviselőtársaimat, hogy vállaljuk a levert magyar demokrácia szimbólumát, és jelentse azt számunkra, és jelentse azt remélhetőleg nemcsak a számunkra, hanem sokak számára, hogy ez a magyar demokrácia győzni fog, ez a magyar demokrácia végre sikeres lesz. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem