POZSGAY IMRE (MSZP)

Teljes szövegű keresés

POZSGAY IMRE (MSZP)
POZSGAY IMRE (MSZP) Tisztelt Országgyűlés! Eörsi Mátyás megérdemelte a tapsot, igazával én is egyetértek, teljes mértékben azonosulok azzal a gondolattal, amelyet befejező szavaiban fogalmazott meg, egy gondolatot kivéve: a Szocialista Pártnak tulajdonított olyan szándékot, amely a Szocialista Párt szándékaiban nem szerepel. Ezt a csusszantást már megszoktuk, és az ilyenfajta csúsztatások politikai következményeivel is természetesen számolunk. Majd megmondom, miért is tehetek ilyen kijelentést teljes mértékben felelősen és félreérthetetlenül.
Eörsi Mátyás szavaiból ugyanis nem derült ki, hogy mi a véleménye arról, ha az Országgyűlés nem módosítaná az Alkotmány inkriminált részét, mi legyen a sorsa az aláírásoknak. Ez itt a kérdés, és a Szocialista Pártnak ez a kérdése. Erre kérünk majd választ.
Üdvözöljük a Szabad Demokraták Szövetségének az álláspontját, amely szerint: "Döntsön a nép!", tőlük tanultuk egyébként ezt a jelszót, s örülök, hogy visszatértek következetesen kiindulópontjukhoz, eredeti álláspontjukhoz ebben a dologban.
Bizonyára a tisztelt Ház észlelte azt is, hogy ebben a vitában én eléggé tartózkodó állásponton voltam, ugyanakkor érintettségemet a lehetséges mértékig rejtegetni szándékoztam ebben az ügyben. Értettem a példabeszédet a népszerűség csalfa szeretőjéről is, számomra világos volt.
Szeretném éppen ezért most akkor ezt az alkalmat megragadva kijelenteni, amit már régebben is a legnagyobb nyilvánosság előtt elmondtam, hogy semmiféle személyes szándék álláspontom kialakításában nem vezet, rég lemondtam arról, hogy jelöltként pályázzam bármi olyan főméltóság elnyerésére, amely ebbe a vitakörbe tartozik. Ezt én magam döntöttem el magamnak, még a pártomat sem kérdezve benne, teljes szuverenitással.
Ezzel itt is szabaddá tévén magam, hogy a véleményemet elmondjam ebben az ügyben. Elmondjam azért, mert félek, a parlamenti csatározások egy olyan lehetséges, valóban lehetséges kompromisszum szétveréséhez vezetnek, amely megakadályozhatná az itt ma oly rémálomként emlegetett szociális demagógia lábra kapását. Kérem, ha folytatódik a Parlamentben az az iskolamesteri magatartás, amelyik érvek és egyéb kapaszkodók híján mindig a szocialista párti képviselőcsoport állagában leli föl saját kapaszkodóit, lehetőségeit, és ily módon akar érvek helyett támaszt szerezni a közvéleményben, egyszerűen időszerűtlenül cselekszik. Csak erre szeretném felhívni a figyelmet. Korszerűtlen, időszerűtlen a magatartás, öngyilkos politika, és a most lábrakapó elit szétveréséhez is vezethet, hitelképességének elvesztéséhez.
Tudtommal - Dénes képviselőtársamnak is mondom, másoknak is - egyetlen választópolgár sem adott meghatalmazást egyetlen képviselőnek sem arra, hogy a többi képviselő helyét kijelölje itt ebben a Parlamentben. Csak arra, hogy saját helyét választópolgárai akarata szerint definiálja. Én ennek a szándéknak a tiszteletben tartását kérem. Ne kényszerítsenek senkit, semmiféle politikai erőt arra ebben az országban, hogy az elszámolás és leszámolás érvanyagának összegyűjtésével és dokumentációjával legyen kénytelen foglalkozni, mert akkor valóban nem személyek hullanak el itt a parlamenti szintéren, hanem maga a Parlament fog elbukni, még mielőtt egy erős, életképes és cselekvőképes kormányt tudott volna megteremteni.
A dolgok történetét is sokan fölemlegetik, én is kaptam egy dokumentumot. Debreczeni József képviselőtársam beszédéből szeretnék idézni, alkotmányvita kapcsán.
"Tisztelt Országgyűlés! Nekem jutott az a megtiszteld és örömteli feladat, hogy a Magyar Demokrata Fórum második országos gyűlésének delegációja nevében szólhassak a tisztelt Házhoz. Örömmel és megnyugvással töltötte el a Magyar Demokrata Fórum országos gyűlését az a tény, hogy a Parlament elfogadta a sarkalatos törvényeket. Ezzel lehetővé tette, hogy a demokratikus átmenet megvalósuljon hazánkban, kinyitotta a kapukat Európa felé. Külön öröm, hogy azokat az alternatívákat is kedvezően bírálta el és kedvezd döntést hozott, amelyek a munkásőrségre, a munkahelyeken való pártszerveződésre vonatkoztak. Meggyőződése a Magyar Demokrata Fórumnak, hogy ebben az esetben nem egyszerűen az ellenzék álláspontját tette magáévá a Parlament, hanem a demokrácia álláspontját. Engedjék meg, hogy megállapítsam a Magyar Demokrata Fórum nevében: ez a Parlament felnőtt ahhoz a hatalmas történelmi feladathoz, amelyet a sors eléje állított, és jelesen oldotta meg ezt a feladatot. Úgy gondolom, nyugodtan kijelenthetem, hogy ez a Parlament a nép és a nemzet Parlamentjeként döntött ezekben a kérdésekben."
Ott ült a Demokrata Fórum delegációja is a díszpáholyban, mialatt ez a beszéd elhangzott. Nem megidézésként és pallóra állításként mondtam el, mert én egyetértek az elhangzott beszéddel. Csak valami még hozzátartozik. A Szocialista Párt nem örököse az előző Parlamentnek, nem örököse az előző Kormánynak, csak olyan mértékben, amilyen mértékben tavaly ősszel a kiegyezésig eljutottunk. Ha ezt a közösséget vállalni tudjuk, és ettől a perctől kezdve politikai álláspontok fognak mérkőzni egymással, és nem egy rossz emlékű vagy jobb emlékű történelem, akkor eredményes munkát végezhet ez a Parlament. Ha nem, akkor pontosan azokat az erőket ütik ki, amelyek képesek lennének moderálni a szociális demagógia körülményei között is a társadalmi magatartásokat.
Ezt szerettem volna elmondani, s ennek méltánylását kérem a Háztól. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem