HACK PÉTER, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

HACK PÉTER, DR. (SZDSZ)
HACK PÉTER, DR. (SZDSZ) Elnök úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A mai ülés elején a vitát megindítóan Tölgyessy Péter tett egy bejelentést, amely a szabad demokrata álláspont közlése volt a népszavazási kezdeményezés kapcsán. Ennek az álláspontnak a kapcsán elhangzott az imént a miniszterelnök úr véleménye, hogy a Kormány szerint mikor kellene népszavazást tartani.
A szabad demokraták frakciója ezt a kérdést megtárgyalta, és úgy ítéli meg, hogy tekintettel a törvényes előírásokra, és tekintettel arra, hogy jelenleg október 14-e az a nap, amire a köztársasági elnök kitűzte a helyhatósági választásokat, úgy látjuk, hogy július 14-én meg lehetne tartani a népszavazást. (Taps.)
Úgy látjuk, hogy a népszavazási kezdeményezés valóban kedvezőtlenül befolyásolja a helyhatósági választások megrendezését. Ennek a felelőssége azonban a kezdeményezőket terheli. Ugyanakkor azt is tekintetbe kell vennünk, hogy az az elszánás, az a buzgalom, amivel a kormánypártok a választások mihamarabbi kiírását szorgalmazzák, kimerül a szavak szintjén. Még nem láttuk a törvényt, aminek alapján ezt a választást meg lehetne tartani, még nem láttuk azokat a jogszabályokat, amiknek alapján valóban demokratikus, valóban szabad, valóban a nép igényeit kielégítő választást ki lehet tűzni. Amíg ez nem történik meg, amíg nem terjeszti be a Kormány a Parlament elé ezt a törvényt, addig felelőtlenül ígérget bárki, és felelőtlen kijelentést tesz arról, hogy szeptember 23-án vagy előbb meg lehetne tartani a választást. Mi is úgy látjuk, hogy jó lenne, ha minél hamarabb lenne helyhatósági választás, és úgy tartjuk, hogy ez semmi esetre sem lehet később, mint október 14., ezért hangzott el az a javaslatunk, hogy a helyhatósági választásokat megelőzően három hónappal korábban legyen meg a népszavazás.
Még egy dolgot szeretnék hangsúlyozni. A népszavazás kezdeményezői, ahogyan többször elmondtuk, nem rendelkezhetnek erről a népszavazásról, a népszavazást ki kell tűzni. Ugyanakkor ez a népszavazás nem lehet egy napon a helyhatósági választásokkal. Köszönöm a figyelmüket! (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem