ELNÖK (Szűrös Mátyás)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (Szűrös Mátyás)
ELNÖK (Szűrös Mátyás): Köszönöm. Kérdezem ezután a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem szavazni! (Megtörténik. Igen: 12, Nem 326, Tartózkodott 5.)
Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosítójavaslatot 12 "igen", 326 ellenszavazattal, 5 tartózkodással nem fogadta el.
A jelentés 20. pontja tartalmazza dr. Fodor István képviselőnek a független képviselők nevében tett módosító javaslatát, amely a törvényjavaslat 9. §-ára és 16. §-a (2) bekezdésének elhagyására vonatkozik. E két rendelkezés a független képviselők kollektív jogainak szűkítését tartalmazza. A bizottság a módosítójavaslatot nem támogatja, elfogadásával nem én egyet.
Kérdezem ezután a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e dr. Fodor István módosító javaslatát. Kérem szavazni! (Megtörténik.) Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 30 "igen" szavazattal, 301 ellenszavazattal, 15 tartózkodással nem fogadta el.
Tisztelt Országgyűlés! Dr. Hack Péter képviselő a részletes vitában beterjesztett és a 124-es számon megküldött módosító javaslatában pontosítani kívánja a törvényjavaslat 9. és 16. §-ában szereplő szövegrészt a következők szerint: "Az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok képviselőcsoportjainak vezetői." A bizottság a módosító javaslatot támogatja, elfogadásával egyetért.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e így a módosító javaslatot. Kérem szavazni! (Megtörténik.) Kimondom a határozatot, az Országgyűlés a módosítójavaslatot 308 "igen" szavazattal, 35 ellenszavazattal, 5 tartózkodással elfogadta.
A jelentés 21. pontja tartalmazza a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság módosító javaslatát, amely az Alkotmány 20. §-a (3) bekezdésére vonatkozik. A javaslat lényege: a volt országgyűlési képviselőt is védje a mentelmi jog a képviselői megbízatása alatt elkövetett cselekményéért. A bizottság a javaslatot nem támogatja, nem ért vele egyet.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a javaslatot. Kérem szavazni! (Megtörténik.)
Kimondom a határozatot, az Országgyűlés a módosító javaslatot 65 "igen" szavazattal, 243 ellenszavazattal, 23 tartózkodással nem fogadta el.
A jelentés 22. pontja tartalmazza dr. Áder János képviselő módosító javaslatát, amely a törvényjavaslat 11. §-a (1) bekezdésére vonatkozik. A javaslat lényege: a képviselők javadalmazását megállapító törvény elfogadásához a jelenlévő képviselők kétharmadának szavazata szükséges. A bizottság a módosító javaslatot támogatja, elfogadásával egyetért.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a javaslatot. Kérem szavazni! (Megtörténik.)
Kimondom a határozatot, az Országgyűlés a módosítójavaslatot 342 "igen" szavazattal, 7 ellenszavazattal, 4 tartózkodással elfogadta.
A jelentés 23. pontja tartalmazza dr. Baka András képviselő módosító javaslatát, amely a törvényjavaslat 15. §-ára vonatkozik. A javaslat lényege: azon szervek és személyek körének elnevezését változtatja meg, amelyekhez, illetve akikhez az országgyűlési ; képviselők kérdést intézhetnek.
Tisztelt Országgyűlés! A minisztertanácsi vagy kormány terminológiai kérdést az egész Alkotmányra vonatkozóan egységesen kell eldöntenünk, erre vonatkozik a törvényjavaslat 5 I. §-ának (2) bekezdése. Azt a javaslatot pedig, hogy a képviselők kérdést a nemzetiségi vagy a kisebbségi jogok országgyűlési biztosához intézhetnek-e, az Alkotmány egy későbbi fejezeténél fogjuk eldönteni. Az ottani, vagy akkori döntésünk érvényes Baka András képviselő mostani módosító javaslatának eldöntésére is. Ezek szerint tehát - az elmondottak alapján - a jelentés 23. pontjáról most nem kell döntenünk.
A jelentés 24. pontja tartalmazza Király Zoltán képviselő módosító javaslatát, amely a törvényjavaslat 15. §-ára vonatkozik. A javaslat lényege: az országgyűlési képviselők ne intézhessenek kérdést a köztársasági elnökhöz. A bizottság a módosító javaslatot támogatja.
Kérdezem ezek után a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem szavazni! (Megtörténik. )
Kimondom a határozatot, az Országgyűlés a módosító javaslatot 299 "igen" szavazattal, 33 ellenszavazattal és ő tartózkodással elfogadta.
A jelentés 25. pontjában szereplő módosító javaslatot dr. Salamon László képviselő visszavonta, így arról szavaznunk nem kell.
Tisztelt Országgyűlés!
A jelentés 26. pontja tartalmazza dr. Áder János képviselő módosító javaslatát, amely a törvényjavaslat 17. pontjára vonatkozik. A javaslat lényege: a köztársasági elnököt az Országgyűlés öt évre választja. A bizottság a módosító javaslatot támogatja, elfogadásával egyetért. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzunk! (Megtörténik. 305 igen, 42 nem, 3 tartózkodás.) Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 305 "igen" szavazattal, 42 ellenszavazattal és 3 tartózkodás mellett elfogadta.
A jelentés 27. pontja tartalmazza Király Zoltán módosítójavaslatát, amely a törvényjavaslat 17.,18. és 19. §-aira vonatkozik. A javaslat lényege: a köztársasági elnök Országgyűlés általi választásának eljárási kérdéseivel foglalkozó rendelkezéseket elhagyni javasolja. E javaslat azonban függvénye az alapkérdésnek, miszerint: ki válassza meg a köztársasági elnököt? Király Zoltán képviselőtársunk a részletes vitában visszavonta azt a módosító javaslatát, mely szerint a köztársasági elnököt ne az Országgyűlés válassza meg. Tekintettel arra, hogy akár két évre, akár hosszabb időre választ az Országgyűlés köztársasági elnököt, megválasztásának eljárási kérdéseit rendezni kell. Így tehát a jelentés 27. pontjában szereplő módosító javaslat visszavontnak tekintendő, arról nem kell szavaznunk.
Következik ezért a jelentés 29. pontja, amelyben dr. Daróczi Zoltán képviselőtársunk a törvényjavaslat 21. §-ának két ponton történő módosítását javasolja. Tekintettel arra, hogy a bizottság különbözőképpen foglalt állást, ezt két részletben fogjuk megszavazni.
Először kihagyni kívánja a köztársasági elnök jogköréből a Magyar Tudományos Akadémia elnökének tisztségében történő megerősítését. A bizottság a módosító javaslatot nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e a képviselő javaslatát. Kérem, szavazzunk erről! (Megtörténik: 54 igen, 262 nem, 35 tartózkodás.) Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 54 "igen" szavazattal, 262 ellenszavazattal, 35 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Másodszor: dr. Daróczi Zoltán kibővíteni kívánja a jogkört az egyetemek rektorainak tisztségükben történő megerősítésével. A bizottság a módosító javaslatot támogatja, elfogadásával egyetért. Dr. Kutrucz Katalin, a törvényjavaslat előterjesztője válaszában indokolta, hogy miért nem ért egyet a módosító javaslat elfogadásával. Ezek után kérdezem a tisztelt Országgyűlést: elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzunk! (Megtörténik; 165 igen, 185 nem, 7 tartózkodás.) Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 165 "igen" szavazattal, 185 ellenszavazattal, 7 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A jelentés 30. pontja tartalmazza dr. Áder János képviselő módosító javaslatát, amely a törvényjavaslat 22. §-ára vonatkozik. A javaslat lényege: a köztársasági elnök törvénysértőnek vélt cselekményét az Alkotmánybíróság bírálja el, és ha a törvénysértés tényét megállapítja, tisztségétől megfoszthatja. A bizottság a módosító javaslatot támogatja, elfogadásával egyetért. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzunk! (Megtörténik. 341 igen, 13 nem, 1 tartózkodás.) Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a módosító javaslatot 341 "igen" szavazattal, 13 ellenszavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadta. E határozatunkkal az Alkotmány szövegében az "ítélkező tanács" értelemszerűen "Alkotmánybíróság"-ra változik.
A jelentés 31. pontja tartalmazza Király Zoltán képviselőtársunk módosító javaslatát, amely a törvényjavaslat 22. §-ának elhagyására vonatkozik. A javaslat lényege: az ítélkező tanács összetételére és a köztársasági elnöki címtől való megfosztásra az Alkotmány hatályos szövegét kívánja fenntartani. Úgy tudom, hogy Király Zoltán visszavonta ezt.
Felszólaló: Király Zoltán (független)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem