ELNÖK (Szabad György)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Király Zoltán képviselőtársunk tehát visszavonja az ezzel a ponttal kapcsolatos módosító javaslatát. Egy kérdéssel kevesebb, amiről szavaznunk kell.
A bizottság a Szájer-Vass-féle javaslatot támogatja, Kósáné Kovács Magda javaslatát viszont nem támogatja. Így most úgy teszem fel a kérdést, hogy a tisztelt Országgyűlés elfogadja-e a jelentés 7. pontjában szereplő, az Alkotmány ő. paragrafusának a (2) bekezdésére vonatkozó, eredetileg Szájer-Vass-féle javaslatot, amelyet az alkotmányügyi bizottság magáévá tett. Most erről az oldalról közelítem meg.
Határozathozatal következik. Kérem,,szavazzunk! Most! (Szavazás.) 327 "igen", 10 " nem", 2 tartózkodás. Köszönöm. (Taps.) Az Országgyűlés elfogadta az eredetileg Szájer-Vass-féle, de az alkotmányügyi bizottságjavaslatába inkorporált módosítójavaslatot.
Azért tettem fel ezt most fordítva, hogy világos legyen a menet, mert ez nem az eredeti javaslat, amely beterjesztésre kerül, hanem maga is módosítvány. Formailag azért fel kell tennem, mert nem eredeti törvényjavaslatról van szó, hanem azzal ellentétben álló, a bizottság által nem támogatott, de szabályszerűen előterjesztett módosító javaslatát Kósáné Kovács Magdának elfogadja-e az országgyűlés.
Újabb határozathozatal következik. Most kérem az állásfoglalást! (Szavazás. 32 "igen", 305 "nem", 10 tartózkodás.) Az Országgyűlés 305 szavazattal 32 ellenében, 10 tartózkodás mellett Kósáné Kovács Magda módosító javaslatát elvetette.
Egy figyelmeztetés hangzott el, hogy gyorsított szavazási technikával dolgozik a gép. A szavazási idő 15 másodpercről 10 másodpercre csökken. Kérem ezt is figyelembe venni. Ismételten kérem az Önök türelmét. A szavazási technika bonyolultsága nem valamilyen körmönfont cselvetés, hanem olyan szabály, amely valamennyiünket kötelez. Meg kell mondanom - talán nem hivalkodóan mondom -, hogy az elnöknek ebben a legnehezebb a szerepe. Kérem szíves türelmüket.
Tisztelt Országgyűlés!
Most visszatérünk a 7. pontban szereplő módosító javaslatnak az Alkotmány 8. paragrafusa (4) bekezdésére vonatkozó részéhez, amely az alapvető jogok gyakorlásának a felfüggesztéséről vagy korlátozásáról szól, és amelyet maga az alkotmányügyi bizottság nyújtott be a Szájer-Vass-javaslat nyomán.
Talán így tudom a jogi helyzetet megfelelően érzékeltetni. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzunk! Most! (Szavazás. 309 "igen", 15 "nem", 8 tartózkodás) . Az Országgyűlés jelenlegi formájában az alkotmányügyi bizottság által benyújtott módosítójavaslatot 309 "igen" szavazattal 15 "nem" szavazat ellenében, 8 tartózkodás mellett elfogadta.
A jelentés 10. pontja tartalmazza Katona Béla módosító javaslatát a törvényjavaslat 4. paragrafusához. A javaslat lényege, hogy Magyarország gazdasága a tervezés előnyeit is felhasználó szociális piacgazdaság megjelölést kapja.
Felszólaló: Dr. Hack Péter (SZDSZ)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem