ELNÖK (Szabad György)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Megköszönöm a felszólalást. Most engedje meg, hogy ne bocsátkozzam annak a nagyon mérlegelt kérdésnek a taglalásába, hogy mi miért ezt a menetet fogadtuk el. Én remélem, a szavazás logikája meg fogja győzni, hogy nem hátrányba akartuk helyezni. Köszönöm szépen. A kérdésben nem nyitok vitát.
Tehát Kállay Kristóf 5. pontban előterjesztett, és az előbbiekben nem zavartalanul, de mégis emlékezetükbe idézett módosító javaslatával kapcsolatban kell állást foglalnunk. Szeretném fölhívni a figyelmüket, hogy a bizottság Kállay Kristófnak a jelentés 5. pontjában szereplő módosító javaslatát nem támogatta.
Kérdezem tehát a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e Kállay Kristóf módosító javaslatát. Kérem, szavazzunk! Most! Köszönöm.
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 222 szavazattal, 103 ellenében, 23 tartózkodással nem fogadta el Kállay Kristóf módosító javaslatát.
Tisztelt Országgyűlés!
A jelentés 6. pontja tartalmazza Király Zoltán képviselőtársunk módosító javaslatát, amely a törvényjavaslat 2. paragrafusára vonatkozik. A javaslat lényege - természetesen leegyszerűsítve idézem -, hogy a jogalkotás rendjét szabályozó törvény elfogadásához ne a jelenlevő, hanem az összes képviselő kétharmadának a szavazata kelljen. A bizottság a módosító javaslatot nem támogatja, annak elfogadásával nem ért egyet. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e Király Zoltán módosító javaslatát. Kérem, szavazzunk. Most! (Szavazás.) 41" igen", 307 "nem", 4 tartózkodás. Az országgyűlés Király Zoltán módosító javaslatát 307 szavazattal 41 ellenében, 4 tartózkodás mellett elvetette.
Tisztelt Országgyűlés!
Most egy nehezebb szavazási kör következik. A jelentés 7., 8. és 9. pontjában ugyanis alternatív rendezési javaslat található, amely az Alkotmány ő. paragrafusának (2) bekezdésére vonatkozik. Az alkotmányügyi bizottság - elfogadva dr. Szájer József és Vass István módosító javaslatát - azt indítványozza, hogy az alapvető jogokra és kötelességekre vonatkozó szabályokat törvény állapítsa meg, amely azonban az alapvető jog lényeges tartalmát nem korlátozhatja. Kósáné Kovács Magda képviselőtársunk javaslata szerint viszont szabályokat kizárólag törvény állapíthat meg, amelynek elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának a szavazata legyen szükséges. Király Zoltán képviselőtársunk pedig a törvényjavaslatból kihagyni szándékozik a "lényeges" szövegrészt.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem