ELNÖK (Szabad György)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Kérem szépen, valóban fontos volt Fodor István jelentkezése. Neki van igaza, szakértők lepipálva: Göncz Árpád köztársasági elnök mandátumát nem kellene beszámítani. (Taps.) Tehát 257. Külön megköszönjük Fodor Istvánnak ezt a pontos jelzést. Tehát 257 "igen" szavazatra van szükség. Ennek jegyében, és remélve, hogy képviselőtársaim igyekeznek helyükön maradni, elnézést kérek, de van olyan képviselőtársunk, aki Kutrucz Katalin előadói beszéde alatt ötször hagyta el az üléstermet (zaj) és most hagyja el hatodszor. (Derültség.) Kérem szépen, számoltam, itt vannak a vonalak. (Derültség és taps, zaj.) Kérem szépen, a magyar Alkotmány módosításáról van szó! Tiszteljük a visszatérőket! (Derültség.) Köszönöm szépen. Félre a tréfálkozással!
Létszámellenőrzést, jelenlét ellenőrzést kell tartanunk. Tehát egy pillanat türelmet. Kérem, mindenki nyomja meg az "igen" gombot! (Megtörténik.) Még lehet. Köszönöm. A legutóbb beérkezettek kivételével 347 a jelenlévők száma 12 a bejelentett, és 27 a be nem jelentett távollét. Ez utóbbit a rádió mellett és a tv előtt ülők szíves felvilágosítására jelzem, hogy nem feltétlenül a helyzettel visszaélő képviselőkről van szó, hanem olyanokról, akik hirtelen betegek lettek, és így tovább, s nem tudták előre bejelenteni távollétüket. A tábla azt mutatja tehát, hogy az Országgyűlés határozatképes.
Tisztelt Országgyűlés! A Házszabály értelmében először nagy számú, együttlétünk óta a legnagyobb számú módosító indítványról kell dönteni. Az általános vitában benyújtott indítványokat az a 123-as számú jelentés tartalmazza, amelyet minden képviselőtársunk kézhez kapott. Ezt a jelentést az Országgyűlés alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottsága állította össze az Országgyűlés főtitkárságának jogi osztálya hathatós közreműködésével.
A bizottsági jelentés a törvényjavaslat - tehát nem az eredeti Alkotmány, hanem a törvényjavaslat paragrafus-sorrendjét követi. A szavazás is ezt a sorrendet fogja követni, értelemszerűen kiegészülve a részletes vitában is elhangzott pontosításokkal, kiegészítésekkel, korrekciókkal. Most képviselőtársaim segítő közreműködését és összpontosított figyelmét kérem ahhoz, hogy a szavazást jól és megtámadhatatlanul bonyolítsuk le. Nehéz és időigényes határozathozatal következik.
A több mint félszáz módosító javaslat egyike másika - kérem, figyeljenek - döntési alternatívákat is tartalmaz. Talán erre is van módom felhívni a figyelmet. Kérem szépen, szavazzunk, de nem akárhogy.
Egyes módosító javaslatok ugyanis másokkal összefüggnek, illetve egyes módosító javaslatok mikénti elfogadása kihat további módosító javaslatokra. Így lényegében a szavazás sorrendje, illetve ennek során az előre- és visszautalás elkerülhetetlen, nem valamiféle körülményeskedés.
Minden módosító indítványnál közölni fogom, hogy a bizottsági jelentés melyik pontjáról van szó, illetőleg azt is röviden, hogy mi az adott módosító javaslat tulajdonképpeni tartalma. Természetesen ezt nagyon röviden. Kérem, akinek gúnyos közbeszólásokra ingere van, ezt valóban a folyosón tegye meg, mert mások odafigyelését lehetetlenné teszi ! (Taps.)
Mindezek közlése után kérem, kezdjük meg a szavazást az előbb előterjesztett módon. Mindenesetre zavarok elkerülése végett röviden közlöm, hogy a jelentés, tehát a 123-as jelentés első pontjában szereplő Fodor István-javaslatot képviselőtársunk visszavonta, így arról nem szavazunk.
A bizottsági jelentés második és harmadik pontja egyaránt a törvényjavaslat 1.§-ára vonatkozik.
Király Zoltán képviselőtársunk - a továbbiakban a "képviselőtársunk" szót is mellőzni fogom (derültség és taps) - a Magyar Köztársaság jellegét "demokratikus, szociális jogállam" kifejezésben jelöli meg, míg Katona Béla "független, demokratikus, szociális jogállam" kifejezést alkalmaz.
Emlékeztetem Önöket, hogy a törvényjavaslat szövegében "független, demokratikus jogállam" kifejezés szerepel. E három megoldás - kérem, figyeljenek - egymást kizárja, így végső soron csak az egyik fogadható el. Képviselőtársaim döntésének tehát most arra kell irányulnia, hogy melyik mellett foglalnak állást. (Közbeszólás: Az eredeti mellett!) A bizottság… (zaj) kérem, én nagyon tisztelem az érzéket a humor iránt, de valahogy nem most van az ideje, hogy ezt kinyilvánítsák!
Felkérem megbízott elnöklésre azt, aki ezt világosan, precízen, botlásmentesen, a jogi osztály előkészítését, az összes módosító hatásokat figyelembe véve, a humorizálás megkerülhetőségével adja elő. Kérem, mégis törvényt alkotunk, s nem akármilyet, az ország alkotmányát, ha azt ideiglenesnek is tekintjük, módosítjuk. Kérem tehát, amennyire lehet, a nevetési ingernek ellenállni!
Az illetékes bizottság sem Király Zoltán, sem Katona Béla módosító javaslatát nem támogatja. Ennek ellenére természetesen nekünk szavaznunk kell, mégpedig a módosítások felől kiindulva, mint minden esetben.
Kérdezem tehát a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a jelentés 2. pontjában szereplő, Király Zoltán által benyújtott módosító javaslatot. Kérem, szavazzunk! Határozathozatal következik. Most lehet szavazni! Köszönöm.
Kimondom, hogy Király Zoltán módosító javaslatát az országgyűlés 312 szavazattal, 31 ellenében, ő tartózkodás mellett elvetette.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a jelentés 3. pontjában szereplő, Katona Béla által benyújtott módosító javaslatot. Határozathozatal következik. Most kérem, szavazzunk! Köszönöm.
Az Országgyűlés 306 szavazattal, 41 ellenében, 3 tartózkodás mellett elvetette Katona Béla képviselőtársunk módosító javaslatát.
Tájékoztatom képviselőtársaimat, hogy így, mivel mindkét módosító javaslat elesett, a törvényjavaslat eredeti szövegében szereplő szövegről nem rendelek el most szavazást, hanem a szavazatsorozat végén fogunk szavazni.
Tisztelt Országgyűlés! A bizottsági jelentés 4. pontjában szereplő módosító javaslatát Fodor István visszavonta, arról szavaznunk tehát nem kell.
A jelentés 5. pontjában Kállay Kristóf képviselőtársunk a törvényjavaslat felsorolt rendelkezéseiben "a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata" szövegrész helyébe a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának igenlő szavazata és abszolút többség egyidejű teljesülése" szövegrészt kívánja elfogadtatni. (Közbeszólások: Elnök Úr!)
Kérem szépen, ugye milyen fontos, hogy előre megállapodjunk a játékszabályokban. Nem teszem föl azt kérdésként, vagy nem jeleztem azt, hogy a szavazássorozatban nem kívánok ügyrendi kérdésre alkalmat adni, csak abban az esetben, ha valamilyen formahiba csúszott be a szavaztatás menetébe.
Kérdezem, milyen okból kíván képviselőnő szót kérni.
Ügyrendi kérdésben felszólaló: Kósáné dr. Kovács Magda (MSZP)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem